Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cannes plné hviezd! Odštartoval svetoznámy filmový festival
Zdielať na

Cannes plné hviezd! Odštartoval svetoznámy filmový festival

Hviezdy a hviezdičky svetového filmu sa ako každý rok opäť stretávajú vo francúzskom letovisku Cannes. Začal sa totiž v poradí už 68. ročník slávneho filmového festivalu.

Ako náhle prešli hviezdy po slávnom červenom koberci, odštartoval filmový sviatok tradične nesúťažným dielom. Je ním nový francúzsky dramatický snímok La tête haute režisérky Emmanuelle Bercot s hviezdou Catherine Deneuve v úlohe sudkyne pre maloletých.

Pred zahajovacou ceremóniou, ktorú ako vlani uvádzal francúzsky herec Lambert Wilson, pózovali fotografom pred festivalovým palácom okrem francúzskej umeleckej ikony Deneuve napríklad americké herečky Isabella Rossellini a Julianne Moore, britsko-austrálska hviezda Naomi Watts a francúzski herci Benoît Magimel, Emmanuelle Devos a Emmanuelle Béart.

SITA

"Vyhlasujem 68. festival v Cannes za začatý. Ďakujem všetkým!," vyhlásila anglicky i francúzsky Julianne Moore.

Pocta herečkám

Wilson poňal slávnosť aj ako poctu ženám a herečkám. "Žena, herečka je symbolom lásky, na ktorej stojí celá kinematografia," vyhlásil herec okrem iného na počesť žien.

SITA

Francúzsky choreograf a riaditeľ tanca v Parížskej opere Benjamin Millepied na úvod ponúkol scénické vystúpenie inšpirované thrillerom Závrať od Alfreda Hitchcocka. Sám sedel vedľa svojej manželky Natalie Portman.

SITA

Americká herečka na festivale v sobotu predstaví film, ktorý je jej režisérskym debutom.

Iracionálny muž

Návštevníci festivalu na francúzskej riviére uvidia desiatky súťažiacich a nesúťažiacich snímkov. Zoznámia sa aj s novým počinom Woodyho Allena, mysterióznou drámou Iracionálny muž.

SITA

Hlavnej porote predsedajú prvýkrát súčasne dvaja filmoví tvorcovia, americkí bratia Joel a Ethan Coenovi. Zasadnú v nej okrem iných francúzska herečka Sophie Marceau, mexický režisér Guillermo del Toro, britská herečka Sienna Miller či malajzijská speváčka Rokia Traoré.

SITA

Herec Wilson na adresu slávnych amerických bratov zažartoval. "A ako bude prebiehať sčítanie hlasov? Predseda má tradične dva hlasy. Tu to robí štyri. A čo keby pani Ceon mala tri deti?," povedal moderátor.

SITA

Čestnú Zlatú palmu za prínos svetovej kinematografii tento rok dostane francúzska režisérka Agnès Varda.

V mieste dvanásťdňového festivalu púta pozornosť veľký plagát nad schodiskom festivalového paláca s portrétom Ingrid Bergman. Švédska legenda svetovej kinematografie by sa tento rok dožila 100 rokov. Hrdinka z filmov Casablanca, Rozdvojená duša či Plynové lampy zomrela v roku 1982 vo veku 67 rokov.

Cannes zaplnili hviezdy, začal sa 68. ročník filmového festivalu:

Súvisiace články

Najčítanejšie