Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Petr Hapka (†70): Na pohrebe pri rakve sa zišli Hapkove ženy a deti
Zdielať na

Petr Hapka (†70): Na pohrebe pri rakve sa zišli Hapkove ženy a deti

Pražský Vyšehrad. Miesto, kde odpočíva mnoho českých velikánov. A vo štvrtok sa tu ľudia lúčili s ďalším – s geniálnym hudobným skladateľom Petrom Hapkom, z ktorého pera pochádza obrovské množstvo hitov a úžasných skladieb.

S hodinovým predstihom

Napriek tomu, že verejne rozlúčenie začne o desiatej dopoludnia, na mieste bola už časť rodiny a niektorí smútoční hostia z radov celebrít. Prišiel pohrebný voz s rakvou skladateľa. Ondřej Brzobohatý v modrých nohaviciach a s podivne obrími okuliarmi neskôr v priebehu omše o 12. hodine zahral majstrovi na organe.

Spoločná bolesť Hapkových žien

blesk.cz

Ešte pred začiatkom boli na mieste aj niektoré Hapkove ženy. A to napríklad jeho druhá exmanželka Ulla Keslerová alebo Olga Michálková i s ich spoločným synom Kašparom. Obe priniesli červené ruže. V sprievode manžela prišla veľmi skoro taktiež druhá najstaršia dcéra Petra – práve tá sa o chorého otca starala do posledných chvíľ.

Čierna rakva a biele rukavice

Hneď po otvorení božieho stánku sa pred rakvou skladateľa začali striedať ľudia, z veľkej časti išlo fanúšikov Petra Hapku. Ten bol uložený v čiernej rakve so zlatým zdobením. Tú obklopovali biele sviece, po ich stranách stáli dvaja muži s bielymi rukavicami. Z reproduktorov sa rinula Hapkova hudba.

Burácajúce lúčenie

blesk.cz

Petr Hapka bol taktiež motorkár a učarovala mu americká legenda Harley-Davidson. Pokloniť sa mu prišli aj jeho priatelia z pražského klubu majiteľov tejto motocyklovej značky. Pred kostolom na Vyšehrade na skladateľovu počesť burácali silné motory.

Horáček: Petr, dovidenia

ahaonline.cz

Okolo pol dvanástej sa svojmu kamarátovi prišiel pokloniť taktiež textár Michal Horáček aj so svojou partnerkou Michaelou. Položili kvetiny, chvíľu ticho postáli pri rakve a zarmútení odišli. Následne sa ale vrátili, pretože po dvanástej hodine, v priebehu zádušnej omše, mal Horáček reč. Ten nesmeroval k pozostalým, ako býva zvykom, ale priamo k Hapkovi: “Petr, tak dovidenia,“ uzavrel nakoniec svoju reč.

Hudba, ktorá bude v srdciach navždy

Celé posledné lúčenie hrala hudba Petra Hapku. A to i filmová či seriálová. Zaznela trebárs i nesmrteľná melódia z filmu Páni kluci, ktorú naspieval Vaclav Neckář. Táto skladba zaznela dokonca dvakrát – v rôznych úpravách.

Juraj Jakubisko na pohrebe Petra Hapku

ahaonline.cz

Rakvu s ostatkami previezli k súkromnému obradu a následne bude uložená do zeme. Miesto posledného odpočinku si Petr Hapka vybral už pred dvadsiatimi rokmi. Jeho rodina však toto miesto úzkostlivo tají.

Pozrite sa, ako to vyzeralo na pohrebe Petra Hapku v Prahe:

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie