Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Z Komárna bude Hollywood, natáča sa tu americký film
Zdielať na

Z Komárna bude Hollywood, natáča sa tu americký film

Naša krajina môže byť novým miestom na filmovej mape aj vďaka filmovému zákonu. Ten ponúka 20 percentnú dotáciu filmárom, ktorí minú na Slovensku viac ako dva milióny eur. Americký štáb, ktorý v týchto dňoch nakrúca v Komárne síce túto podmienku nesplnil, no aj tak si pochvaľuje.

Je rok 2050 a New York napadli mimozemšťania – kľúčová scéna z pripravovaného amerického sci-fi sa natáča v Komárňanskej pevnosti. "Chceli sme nájsť niečo ohromujúce, je to začiatok poslednej tretiny filmu vyvrcholenie," opisuje americký producent Guy Riedel.

50 kamiónov, 30 obytných prívesov, 350 členný štáb a 200 komparzistov je súčasťou trojdňového natáčania časti príbehu, za ktorým stojí filmový štáb Legendary pictures.

Vrátia sa

"Oni mali najprv tú lokáciu v Maďarsku, ale po návšteve našej pevnosti komárňanskej, lokácia to absolútne prebila," vysvetľuje producent zo Slovenska Dalibor Vašica.

"Prvýkrát pracujeme so slovenskou produkciou a ide to veľmi dobre, určite sa sem vrátime," hovorí Riedel. Technika, ako aj komparz je od našich južných susedov z Maďarska, keďže tam sa natáča väčšina filmu, osvedčených kaskadérov a dablérov si priniesli spoza oceánu.

Ferdinandova brána

"Som americká vojačka, budem kontrolovať utečencov, a potom ich vraj pošleme späť," opisuje svoju úlohu Sas Mariann z komparzu. Americkí filmári upravili aj nedávno zrekonštruovanú Ferdinandovu bránu.

Historický vchod do pevnosti zo 16. storočia premenili na vstup do vojenského priestoru z budúcnosti. "Komárňanská pevnosť je úžasné miesto na natáčanie. Cvičil som účinkujúcich vojakov, ako majú držať zbraň, aký majú mať postoj," prezrádza vojenský konzultant James Deaver.

Napriek tomu, že ide o film so slovenskými subdodávateľmi, táto časť investícií nebola vyššia ako dva milióny eur, a tak americkí filmári nemajú nárok na dvadsaťpercentnú dotáciu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie