Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zaostrené na krásu. Fotograf Kulišev (41) vystavuje na hrade
Zdielať na

Zaostrené na krásu. Fotograf Kulišev (41) vystavuje na hrade

Kvalita, jedinečnosť a nezávislosť. Slovenský fotograf Filip Kulišev je skutočná hviezda. Vystavuje totiž nielen u nás, ale doslova po celom svete. Poďme nahliadnuť do jeho unikátnej tvorby.

"Táto výstava mix z celého sveta, všetkých kontinentov. Sú to nové zábery, zábery zo zákulisia, ako vznikali jednotlivé fotografie," hovorí fotograf. Viac ako 400 výnimočných záberov v jednej knihe s názvom Zoom2 - Príbehy fotografií.

To sa veru nevyberá ľahko. Ktovie, či by bola monografia taká úspešná, nebyť ženy po jeho boku. " Finálne slovo som mal ja. "Spoločne so Zuzkou sme sa dohodli, aké fotografie vyberieme do knihy."

K ponorke neprišlo

Na Islande navštívil Filip jaskyňu, z ktorej má vskutku mrazivú skúsenosť. Tú po odchode zatvorili. "Ide o dutinu, ktorá vznikla pod ľadovcom a do toho je umocnený vodopád. Bola to náročnejšia výprava. Naozaj prekrásne miesto. Štyri dni predo mnou tam zahynul jeden nemecký fotograf, dostal infarkt a utopil sa," opisuje.

Kým sa Filip naplno venuje foteniu, jeho partnerka Zuzka mu robí technickú podporu, povzbudzuje ho a je s ním, ako sa hovorí, za každého počasia. "Našťastie za tých 22 rokov, čo sme spolu, k ponorke ešte fakt neprišlo. Možno je to tým, že zmena je život a my tej zmeny máme veľa," rozmýšľa nahlas Zuzana.

Cesta na sopku

Zuzka rozhodne nepatrí medzi typ žienky domácej. Nedá sa ale s presnosťou určiť, kto je v páre väčším dobrodruhom. Filipove zbierky vlastnia rôzni významní ľudia vo svete. Výnimkou nie je ani prekrásna fotografia z exotického Havaja, ktorú si objednal generál najväčšej civilnej americkej ponorky.

S Havajom sa spája aj jedna nezabudnuteľná príhoda. Počas cesty na sopku ušiel Filipovi a Zuzke sprievodca a nechal ich napospas osudu. "Láva sa začala liať, keď sme prišli a to bolo medzi nami a cestou späť. Jazero nám odrezalo cestu a museli sme ho celé obísť, aby sme sa vrátili," spomína Zuzana.

Výstavu unikátnych fotografií prírody z celého sveta si môžete pozrieť v priestoroch západnej terasy Bratislavského hradu a potrvá do 19. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie