Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nahú Upton (21) či Lawrence (24) vyšetruje FBI
Zdielať na

Nahú Upton (21) či Lawrence (24) vyšetruje FBI

Obavy o zabezpečenie takzvaných iCloudových úložísk vyvolal útok neznámeho hackera, ktorý ukradol chúlostivé fotografie zhruba stovkám prevažne amerických filmových velebrít.

Podľa stanice BBC bola časť z nich uložená práve na stále obľúbenejších vzdialených serveroch známých ako cloudy. Prípad už vyšetruje FBI, uviedla agentúra AP.

Náročná práca

Kybernetická krádež sa dotkla mimo iných herečky Jennifer Lawrence, ktorá už podľa agentúry DPA pohrozila žalobou každému, kto bude jej fotografie ďalej zdieľať. "Je to ohavný zásah do súkromia," napísal v tlačovej správe hovorca Lawrence, nositeľky filmového ocenenia Oscar. Hollywoodska hviezda, ktorá pri hackerskom útoku přišla údajne o 60 fotografií, incident ohlásila na polícii, ktorá to začala riešiť.

Väčšina zverejnených fotografií bola vraj nasnímaná pomocou smartphónov. Herečka Mary Elisabeth Winstead na svojom twitterovom profile uviedla, že fotografie z mobilu už dávno pred útokom zmazala. "Musela to teda byť neskutočne náročná práca," dodala. Niektoré ďalšie herečky, ktorých sa krádež dotkla, ale pravosť fotografií popreli.

Pozrite si video plné pikantných záberov modelky Kate Upton:

Ak aj ja, tak aj hacker

Prípadom sa začal zaoberať Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI. V dnešnom prehlásení federálnej polície uviedla, že vyšetruje "nezákonné zverejnenie materiálu zahrňujúceho verejne známych jedincov".

Podľa expertov sú dáta uložené pomocou cloudových služieb ďaleko náročnejšie kontrolovateľné. "Je dôležité, aby mali celebrity a verejnosť na pamäti, že fotky ani dáta už nezostávajú uložené na zariadení, ktoré ich zachytilo," povedal pre BBC Ken Westin, bezpečnostný analytik počítačovej firmy Tripwire. Rada prevádzkovateľov cloudových úložíšk síce šifruje komunikáciu medzi mobilmi a vzdialenými servermi, keď sa dáta odosielajú, to však podľa Westina neznamená, že sú zabezpečené po uložení. "Ak sa môžete pozerať na fotografiu v cloudovej službe, môže to urobiť aj hacker."

Desať rokov vo väzení

Spoločnosť Apple, ktorá prevádzkuje vyhľadávané úložisko iCloud, dnes oznámila, že sa záležitosťou zaoberá. "Súkromie užívateľov berieme veľmi vážne a aktívne toto oznámenie prešetrujeme," uviedla hovorkyňa firmy Natalie Kerrisová.

Ďalší experti upozornili na aktuálny problém v jednej z aplikácií smartphonov iPhone od Applu, prostredníctvom ktorého sú hackeri schopní dostať práve k účtom na iCloudu. Podľa dnešných správ sa firme už podarilo závadu odstrániť, píše portál DailyMail.

Pred niekoľkými rokmi vyšetrovala FBI iný prípad chúlostivých fotografií celebrít. Jeden z hackerov bol potom odsúdený na desať rokov. Muž z Floridy kradol viac než rok informácie z počítačov celebrít a kompromitujúce obrázky rozoslal cez internet. Jeho obeťami sa stali napríklad speváčka Christina Aguilerová alebo herečky Scarlett Johansson a Mila Kunis.

Súvisiace články

Najčítanejšie