Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mečiar (42). Ak by nebol rok 1926, nebol by hviezdou
Zdielať na
Showbiznis

Mečiar (42). Ak by nebol rok 1926, nebol by hviezdou

Nachádza sa takmer v každej domácnosti a v mnohých nie len jedna. Ľudia ju nemajú len v obývačke, ale aj v kuchyni či v kúpeľni. Prináša nám každodenný prehľad udalostí, relax a vie nás aj rozosmiať. 21. november je venovaný práve prístroju, bez ktorého si už väčšina z nás nevie predstaviť ani jeden deň. Spomíname televíziu. Skúste si teraz tipnúť, kedy uzrelo svetlo sveta prvé televízne vysielanie a ktorá televízia ho priniesla?

Prvé televízne experimentálne prenosy priniesla stanica BBC v roku 1929. Prvý prenos obrazu sa však datuje od roku 1926 vďaka Škótovi menom John Logie Baird. Vtedy sa mu podaril prenos obrazu po elektronických drôtoch.

Pomocou kamery a prijímača sa v roku 1926 vysielal prvý obraz a to z jedného londýnskeho štúdia do druhého. Prvé pravidelné televízne vysielanie na svete sa začalo v Nemecku v roku 1935. Obrazovky boli čiernobiele a mali miniatúrne rozmery.

"Možno v prípade oblečenia by to bola výhoda, lebo tu bolo jedno čo to bolo viac šedé či menej šedé, albo úplne čierne," hovorí moderátor Ján Mečiar.

Vysielanie nebolo každý deň. Vysielalo sa tri večery v týždni, vždy hodinu a pol. a pretože televízny prijímač nemal doma takmer nikto, zriadili sa verejné televízne miestnosti. Československá televízia sa rozbehla v roku 1953. Pravidelné vysielanie sa začalo o rok neskôr. A ešte jeden dôležitý dátum, v roku 2002 začala vysielať televízia JOJ.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Alexandra Kepazová

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie