Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTOGALÉRIA. Radoslav Brzobohatý (†79). Posledné zbohom...
Zdielať na
Showbiznis

FOTOGALÉRIA. Radoslav Brzobohatý (†79). Posledné zbohom...

V pražskom krematóriu v Strašniciach sa stovky ľudí rozlúčili s českým hercom Radoslavom Brzobohatým. Ten zomrel krátko pred svojimi osemdesiatinami ešte minulý týždeň.

Jeho manželka, slovenská herečka Hana Gregorová, sa prihovorila prítomným aj svojmu zosnulému mužovi. "Ja ďakujem za nádherných 32 rokov. Ďakujem ti, láska moja. Buďme všetci radi, že sme mohli kráčať životom vedľa neho," vyjadrila sa. Ako sama povedala, Brzobohatý pohreby nenávidel a nechcel, aby bol ten jeho smutný. "V srdciach všetkých, ktorí ho mali radi, zostane navždy a bude tu s nami. Teraz sa na nás díva a chce, aby sme sa pozerali a veselili. Bol to chlap, pravý chlap. Valach telom i dušou, a preto je tu cimbalovka a preto sme túto rozlúčku poňali takto v réžii našich detí. Ak sa budete chcieť zasmiať, tak sa smejte, nechcel, aby sme trúchlili," vyjadrila sa. Tiež sa rozhodla, že nebude prijímať kondolencie, pretože to by už podľa jej slov nezvládla.

Smútoční hostia si pozreli montáž filmových a rodinných fotografií a ukážok z filmov, v ktorých si Brzobohatý zahral. Sprevádzali ju piesne Raya Charlesa, Karla Gotta, Václava Neckářa či Jarka Nohavicu. Dokonca zazneli aj skladby v podaní samotného herca, napríklad My Way od Franka Sinatru.

V jednom zo zvukových záznamov, ktoré si prítomní vypočuli, hovoril o smrti. "Smrti sa nevyhnete, príde dnes alebo zajtra. Omnoho horšia je však tá smrť, ktorou umierate dennodenne, keď si neviete vychutnať život," povedal. Projekcia sa skončila piesňou Always Look on the Bright Side of Life a záznamom so zvolaním Brzobohatého: "Všetkým vám veľmi ďakujem a nech žijú Valasi, áno!?" Následne sa začala za rakvou zaťahovať čierna opona. Vtedy sa celé zhromaždenie v sále postavilo a doprialo hercovi búrlivé standing ovation za sprievodu cimbalovky a skladby My sme Valaši.

Rozlúčiť sa prišlo množstvo priateľov a kolegov, ako napríklad Marie Rottrová, Kristián Kodet, Jana Štěpánková, Zdeněk Troška, Mirek Vladyka, Ivan Trojan, Helena Vondráčková, Jiří Strach, Eva Pilarová, Jan Antonín Duchoslav či Brzobohatého exmanželka Jiřina Bohdalová. "Bol to veľký, krásny muž, takí sa dnes už nerodia," povedala Rottrová. Hercova rodina tiež myslela na Brzobohatého fanúšikov a pre tých, ktorí sa nedostali dovnútra, boli pred krematóriom pripravené veľkoplošné obrazovky, na ktorých mohli sledovať celé dianie. Rozlúčka trvala len necelých 45 minút, rodina a najbližší známi sa však na Brzobohatého pamiatku ešte po obrade stretnú súkromne.

Radoslav Brzobohatý náhle zomrel v stredu 12. septembra len deň pred svojimi 80. narodeninami. Rodák zo slovenských Vrútok pochádzal z hudobnej a námorníckej rodiny. Po štúdiách na pražskej DAMU zakotvil v Divadle na Vinohradoch, kde zostal viac ako 30 rokov. Prvú veľkú vlnu popularity Brzobohatému priniesla rola Martina Edena v televíznej adaptácii románu Jacka Londona Cesta řeky k moři (1966). V 60. rokoch minulého storočia zažiaril aj v komédii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích (1966) či vo vojnovej snímke Martina Friča Hvězda zvaná Pelyněk (1964). Diváci si ho môžu pamätať aj z populárneho seriálu F. L. Věk (1970). On sám za svoje najväčšie úspechy považoval výkony vo filmoch Atentát (1964), Ucho (1970) a Všichni dobří rodáci (1968).

Brzobohatý sa oženil tri razy, pričom si vždy vybral za ženu herečku. S prvou manželkou - Jarmilou Kolářovou mal dcéru Radanu, druhý raz sa oženil s Jiřinou Bohdalovou a tretia manželka Hana Gregorová mu porodila syna Ondřeja. S Gregorovou v roku 2004 založili Divadlo Radka Brzobohatého.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdielať na

Najčítanejšie