Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Už je to 15 rokov. Na princeznú Dianu (†36) svet nikdy nezabudne
Zdielať na
Showbiznis

Už je to 15 rokov. Na princeznú Dianu (†36) svet nikdy nezabudne

Vyšetrovanie smrti britskej princeznej Diany, ktorá tragicky zahynula po autonehode v Paríži, trvalo 6 mesiacov, bolo pri ňom vypočutých 250 svedkov a prečítaných tisíc dokumentov. Nakoniec prišli francúzski a britskí vyšetrovatelia k záveru, že tragédia bola dielom nehody.

Po 15 rokoch od tragédie zostáva Diana pre svet ikonou súcitu a princezny s príslušnou eleganciou a charizmou. Rozsiahle vyšetrovanie nehody prinieslo aj početné sprisahanecké teórie. Nakoniec ale poroty dospeli k záveru, že smrť Diany i jej vtedajšieho partnera Dodiho Al Fayeda spôsobilo nezodpovedné riadenie šoféra Henryho Paula a prenasledovanie paparazzov.

Táto tragédia sa stala akýmsi epilógom za príbehom nešťastne vydatej princeznej  žijúcej v manželstve bez lásky. Diana sa zmenila v legendu a dodnes tiež platí za ikonu súcitného prístupu k neprivilegovaným tohto sveta. Smrť ju zastihla na vrchole síl a v rovnakom veku ako Marilyn Monroe. Nie nadarmo spieval na jej pohrebe jej blízky priateľ Elton John pieseň Sviečky. Vo vetre upravenú verziu songu, ktorú venoval pôvodne práve Marilyn.

Diana sa narodila 1. júla 1961 ako tretie zo štyroch detí grófa Althorpa, do starobylej rodiny s úzkymi väzbami na britskú kráľovskú rodinu. Vyrastala na panstve Sandringhamu vo východnom Anglicku a v rodinnom sídle Althorpových v Midlands. Keď mala osem rokov, rodičia sa rozviedli a otec vyhral súdnu bitku o opatrovanie detí. Poslali ju do West Heath, internátnej školy v južnom Anglicku, študovala aj vo Švajčiarsku. Po návrate do Londýna a dokončení školy pomáhala v materskej škole.

V šestnástich rokoch ju osud privial do cesty princa Charlesa, ktorý vtedy dvoril jej staršej sestre Sarah a bol pozvaný na panstvo na hon. V jej devätnástich rokoch na ňu upieralo zraky 750 miliónov ľudí, keď sa ako mladučká nevesta viezla v kočiari počas veľkolepej kráľovskej svadby. Toho dňa, 29. júla 1981, sa vzali v katedrále svätého Pavla.

Narodenie prvého syna Williama však Diane prinieslo popôrodné depresie a druhý syn Harry o dva roky neskôr situáciu nezlepšil. S prvými krokmi malých princov sa objavili na verejnosti prvé správy o manželských problémoch. Charles obnovil svoj vzťah s Camillou Parkerovou Bowlesovou, o ktorej neskôr prehlásil, že je jeho životnou láskou. Diana trpela bulímiou.

V júni 1992 si mohli Briti prečítať v škandalóznej knihe Andrewa Mortona Diana - jej pravdivý príbeh o princeznej, uväznenej v manželstve bez lásky a v pokusoch o samovraždu, aby upútala Charlesovu pozornosť. Diana sa na písaní knihy podieľala. Na spoločnej ceste do Južnej Kórey v novembri kráľovský pár pôsobil chladne a na konci roku 1992 oznámil premiér John Major formálnu separáciu. K rozvodu potom vyzvala oboch manželov i britská kráľovná Alžbeta II.

V auguste 1997 sa v tlači objavili prvé zmienky o vzťahu Diany s egyptským milionárom Dodim Al Fayedem. A osudného 31. augusta 1997 s ním v Paríži nasadla do auta, ktorého šofér v snahe uniknúť doterným fotografom nezvládol riadenie a v obrovskej rýchlosti narazil do mostného piliera. S rastúcou časovou vzdialenosťou od tohoto okamihu zostáva v pamäti hlavne charitatívna činnosť princeznej, ktorá v tomto smere vyrástla v mezinárodne uznávanú osobnosť. Mimo iného viedla kampane za zákaz nášľapných mín a pripisuje sa jej podiel na vzniku zmluvy o medzinárodnom zákaze používania týchto mín

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdielať na

Najčítanejšie