Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Išiel tam napriek ťažkej chorobe, Austrália ale pripravila kráľovi studenú sprchu!
Zdielať na

Išiel tam napriek ťažkej chorobe, Austrália ale pripravila kráľovi studenú sprchu!

Archívna reportáž

Kráľ trošku zjemnil, ale rozhodne v práci celkom nepoľavil

Napriek prebiehajúcej liečbe rakoviny kráľa Karola III. (75) sa panovník rozhodol nezrušiť ani nepresunúť svoju prvú oficiálnu cestu do Austrálie od nástupu na trón. V piatok priletel spolu s manželkou Camillou (77) do Sydney a vraj ich veľmi dojalo osvetlenie budovy opery s pohyblivou projekciou ich obrazov. No potom prišla poriadne studené sprcha.

​Počas oficiálnej cesty britského kráľa Karola III. do Austrálie má byť menovaný do čestných hodností admirála flotily, poľného maršala a maršala v troch službách Austrálskych obranných síl. Na jeho počesť oznámila Asociácia univerzít Commonwealthu, ktorej je kráľ patrónom, spustenie programu Kráľovského spoločenstva.
Vyvinuli ho v reakcii na naliehavé ekonomické, sociálne a environmentálne výzvy, ktoré postihujú najmä malé ostrovné rozvojové štáty. Kráľova návšteva je zameraná aj na podporu environmentálnych projektov. No aj on sám potrebujem pomoc Na jeho ceste ho sprevádza niekoľko lekárov a majú so sebou pre prípad ohrozenia aj zásoby krvi.

Vo svojom prejave kráľ okrem iného povedal: "Je toho toľko, čo sa môžeme jeden od druhého naučiť, keď pracujeme spoločne v rámci Commonwealthu na riešení hlavných výziev našej doby tam, kde ich pociťujeme najnaliehavejšie". V rámci procesu zvyšovania autonómie Austrálie od Spojeného kráľovstva sa mnohí jej obyvatelia od jeho návštevy dištancujú. Na recepciu na jeho privítanie v Canberre neprišiel ani jeden premiér šiestich austrálskych štátov, ospravedlnili sa, že majú iné pracovné povinnosti. Republikáni kráľovu návštevu nazvali "rozlúčkové turné krajiny Oz" a tváre členov kráľovskej rodiny zosmiešňujú na tričkách.

Už začiatkom roka priznal kráľ trpkú diagnózu:

"Radi by sme zamávali na rozlúčku kráľovskej vláde," uviedol spolupredseda Hnutia za austrálsku republiku Nathan Hansford. Bev McArthur, člen parlamentu štátu Victoria, považuje takéto prejavy voči kráľovi, ktorý prerušil kvôli tejto ceste liečbu rakoviny, za "neúctivé" ako povedal pre CNN. V nedeľu sa ale kráľ a kráľovná stretli s jasajúcim davom v Sydney po ich účasti na bohoslužbe v anglikánskom kostole svätého Tomáša ako ich prvým podujatím na turné po Austrálii. V kostole podpísali dve biblie, jedna z nich patrila prvému austrálskemu ministrovi a kaplánovi Prvej flotily lodí, ktoré v roku 1788 odvážali odsúdených z Británie do trestaneckej kolónie Austrálie. Vonku si s niektorými fanúšikmi potriasli ruku a prehodili pár slov, no neprítomnosť vysokých politikov môže byť videná ako nelichotivé gesto.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Najčítanejšie