Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Kráľ Karol III. úprimne o rakovine! S verejnosťou zdieľal trpký následok chemoterapie!
Zdielať na

Kráľ Karol III. úprimne o rakovine! S verejnosťou zdieľal trpký následok chemoterapie!

Archívna reportáž

Po tom, čo britský kráľ Karol III. usporiadal minulý týždeň v Buckinghamskom paláci prvú záhradnú párty tohto roku, pokračuje v jeho ďalších oficiálnych programoch. Vyzerá výborne, z čoho by sa mohlo dať usúdiť, že jeho liečba rakoviny je úspešná. Jeden nepríjemný následok však terapia mala, ako sám prezradil počas jeho návštevy armádneho leteckého centra v Hampshire.

​Pracovné cesty kráľa Karola III. a princa Williama sa skrížili počas ich účasti na ceremoniáli v Armádnom múzeu lietania v Army Aviation Center v Hampshire. Kráľ tam udeľoval svojmu synovi hodnosť a funkciu veliteľa vojenského leteckého zboru. Vo svojom prejave s úsmevom poznamenal, že pluk ponecháva v bezpečných rukách. Keď mu symbolicky odovzdal funkciu, navzájom sa srdečne objali za potlesku všetkých prítomných.

"Je to veľká radosť zúčastniť sa tejto príležitosti," uviedol kráľ v prejave veteránom, rodinám a zamestnancom. "Uplynulo už 32 rokov, odkedy vás všetkých poznám a obdivujem vaše aktivity a úspechy. Keďže som mal to potešenie, že vás poznám tak dlho, dúfam, že v budúcnosti pôjdete od úspechu k úspechu s princom z Walesu ako vaším novým hlavným plukovníkom a skvelé je, že je to veľmi dobrý pilot, čo je aj povzbudivé," vyzdvihol svojho syna Williama. Keby ale princ Harry neušiel z paláca, túto funkciu by zaiste získal on, ľudia preto predpokladajú, že ho to muselo poriadne zamrzieť.

Princ William zastupuje otca počas liečby na mnohých oficialitách, hoci má doma tiež chorú manželku:

​Po prejave sa kráľovi v rámci jeho neformálnych rozhovorov s účastníkmi stretnutia zveril jeden veterán, že vlani od februára podstúpil deväťtýždňovú intenzívnu chemoterapiu pre rakovinu semenníkov a teraz je takmer rok po skončení liečby v poriadku. Jeho kráľovské veličenstvo pri tej príležitosti tiež priznalo detail z priebehu liečby, nie práve príjemný. Prejavil sa u neho následok stratil chuti, čo sa zdá byť zanedbateľné, no človek obvykle až po strate tohto zmyslu pochopí, ako veľa radosti nám chuť prináša. Ako je známe, s touto nepríjemnosťou majú skúsenosti aj mnohí pacienti s covidom, väčšine z nich sa, našťastie, chuť po vyliečení navrátila. Ak je to v prípade kráľa to najnepríjemnejšie, čo sa mu v spojení s liečbou rakoviny stalo, tak si môže gratulovať.

Najčítanejšie