Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Princ Harry má pre prílišnú úprimnosť problém! Jeho žiadosť o víza v USA ide až na súd!
Zdielať na

Princ Harry má pre prílišnú úprimnosť problém! Jeho žiadosť o víza v USA ide až na súd!

Archívna reportáž

Pred časom bol Harry na súde v Británii, teraz o ňom rozhodujú v USA

Vo februári predvolali princa Harryho na Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť do Washingtonu, aby odpovedal na otázky o užívaní drog, ako to priznal v jeho autobiografii Spare/Náhradník. Okolo jeho imigračného statusu sa predtým obrátila na súd v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám organizácia The Heritage Foundation, ktorá sa radí medzi najvplyvnejšie think-tanky verejnej politiky v USA. Predmetom súdneho sporu má byť "užívanie drog".

​Z právneho tímu prezidenta Joea Bidena mali údajne potvrdiť, že vyhoveli súdnemu príkazu presunúť žiadosť princa Harryho o víza do USA na ďalší krok. Žiadosť už bola odovzdaná sudcovi. Organizácia The Heritage Foundation chce súdnou cestou zistiť, či vo svojej žiadosti princ neklamal o jeho užívaní drog. V Newsweeku zverejnili vyjadrenie: "Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA s úctou informuje súd, že splnilo príkaz súdu zo 7. marca 2024 predložením vyhlásení s prílohami na ex parte in camera (neverejne) preskúmanie."

V predchádzajúcom súdnom spise sa uvádzalo: "Súdy dôsledne zastávajú názor, že vízový alebo imigračný status osoby sú súkromné, osobné informácie oslobodené od zverejnenia. Konkrétne záznamy by odhalili typy dokumentov, ktoré princ Harry použil na cestu do Spojených štátov, stav ich prijatia a akékoľvek výhody prisťahovalectva alebo neprisťahovalectva, o ktoré sa mohol usilovať." Z Heritage Foundation ale trvajú na tom, že je verejný záujem zistiť, či princ Harry klamal vo svojej žiadosti. V súdnom podaní uviedli, že sa "dobrovoľne a pre obrovský zisk písomne ​​priznal k užívaniu nelegálnych drog", čo sa priblížilo až "k bodu vychvaľovania a povzbudzovania k ich užívaniu", v žiadosti pritom nič také neuvádzal.

Harry zjavne ešte stále nesie následky za svoje radikálne rozhodnutie:

​Ďalej upozornili: "Vojvoda zo Sussexu tak urobil napriek skutočnosti, že je všeobecne známe, že takéto priznanie môže mať nepriaznivé dôsledky pre prisťahovalectvo osôb, ktoré nie sú občanmi, a to napriek tomu, že zamestnáva popredných právnych poradcov na oboch stranách Atlantiku." Sudca Carl Nichols, ktorý dohliada na tento súdny spor, vydal uznesenie: "Po preskúmaní písomných podaní strán a vypočutí návrhov súd dospel k záveru, že na zistenie, či sporné záznamy patria do rozsahu uplatňovaných výnimiek, je potrebné vykonať neverejné preskúmanie." Nuž, ak chce Harry uspieť, súd by sa mal poponáhľať, ak by totiž vo voľbách vyhral Donald Trump, ten sa už pred časom zastrájal, že princ s ním bude mať problém. "Nechránil by som ho. Zradil kráľovnú. To je neodpustiteľné. Bol by na to sám, keby to záviselo odo mňa," vyjadril sa bývalý a možno aj budúci prezident USA.

Najčítanejšie