Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Už je pripravený nekrológ, aj pohreb! Kráľovská rodina nenecháva nič na náhodu
Zdielať na

Už je pripravený nekrológ, aj pohreb! Kráľovská rodina nenecháva nič na náhodu

Archívna reportáž

Veľká Británia a s ňou celý svet žije posledné dni šokujúcou správou o rakovine kráľa Karola III. (75). Z pôvodne rutinného zákroku na prostate sa malo po celkovom vyšetrení kráľa zistiť, že má túto vážnu chorobu. Ako oznámili z paláca, časť svojich oficiálnych kráľovských povinností presúva na korunného princa Williama, princeznú Annu aj princa Edwarda. Zastúpi ho aj jeho manželka, kráľovná Camilla. No nielen na to sa myslí v rámci protokolu. Údajne je už pripravený aj nekrológ a scenár jeho pohrebu.

​K situácii v súvislosti s oficiálnym oznámením, že kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, sa pre CNN Prima NEWS vyjadril aj bývalý český minister zahraničných vecí Cyril Svoboda. V Buckinghamskom paláci sa vraj musí počítať so všetkými variantami ďalšieho priebehu udalostí. "Scenáre sú určite starostlivo pripravené. Iste je pripravená aj celá ceremónia pohrebu. Možno, že už je dávno pripravený i nekrológ. To sa píše aj u kráľa, ktorý je pri plnom zdraví. Už je to taká tradícia, pamätá sa na všetky eventuality," pripomenul zvyklosti kráľovského dvora, ktoré v tomto prípade nemusia súvisieť s tým, že by bol jeho stav až taký vážny.

No zdravotných problémov má viacero už roky. Už v minulosti médiá upozorňovali na to, že v tom čase ešte len korunný princ Charles má vždy po dlhšom lete na svoje oficiálne návštevy štátov Commonwealthu záhadne spuchnuté ruky. Aj teraz po jeho odchode z nemocnice po operácii prostaty boli na fotografii, kde sedí v aute vedľa manželky Camilly, vidieť, ako veľmi má prsty opuchnuté. Oficiálne sa k tomu ale ako on, tak ani z paláca nikdy nikto nevyjadril. Okrem toho sa vie o jeho chronických bolestiach chrbta a krčnej chrbtice. Je pravdepodobné, že to súvisí s jeho viacerými úrazmi po pádoch z koňa.

Zdravotné problémy má aj Kate:

Ako uviedli ma webe AP News, v osemdesiatych rokoch počas zápasu póla ho kôň po páde zranil na tvári kopytom. O desať rokov neskôr si opäť pri páde na zápase zlomil pravú ruku a nejaký čas potom aj ľavé koleno. V roku 2001 bol jeho pád z koňa natoľko vážny, že bol aj dlhšie hospitalizovaný. Všetky pády sa obvykle prejavia aj na chrbtici. Nie je tajomstvom, že začiatkom milénia podstúpil operáciu pruhu a dal si odstrániť nezhubný výrastok pri koreni nosa. No to, že palác zverejnil kráľov problém s prostatou je ale pomerne nevídané. Môže to však prispieť k väčšej prevencii u obyvateľstva, čo bol údajne kráľov cieľ. Rakovinu už ale tajiť nemohol, aj keby chcel. Na hlavu monarchie je to príliš vážna diagnóza, aby si ju dovolil utajiť pred verejnosťou. Ostáva veriť, že tento boj vyhrá.

Najčítanejšie