Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kráľ Karol III. má rakovinu! Napĺňa sa temná veštba o jeho krátkom kraľovaní..?
Zdielať na

Kráľ Karol III. má rakovinu! Napĺňa sa temná veštba o jeho krátkom kraľovaní..?

Archívna reportáž

Zdravotné problémy riešila aj princezná Catherine

Z Buckinghamského paláca dnes prišla šokujúca správa. Kráľovi Karolovi III: diagnostikovali rakovinu, no presný typ rakoviny nebol zverejnený. Nejde však o rakovinu prostaty, ale bol chorobu odhalili práve počas jeho nedávnej liečby zväčšenej prostaty. Kráľ začal v pondelok "pravidelnú liečbu", počas ktorej odloží verejné povinnosti, uviedol palác.

​Kráľ začal v pondelok užívať "pravidelnú liečbu", počas ktorej odloží verejné povinnosti, uviedol palác. Podľa správy kráľ "zostáva vo vzťahu k liečbe úplne pozitívny a teší sa, že sa čo najskôr vráti k plným verejným povinnostiam". Žiadne ďalšie podrobnosti o štádiu rakoviny ani o prognóze sa neuvádzajú. Kráľa mohla verejnosť vidieť na nejaký čas zrejme naposledy v nedeľu na bohoslužbe v Sandringhame, kde zamával davom.

Kráľ o svojej diagnóze osobne informoval oboch svojich synov a princ z Walesu je vraj s otcom v pravidelnom kontakte. Vojvoda zo Sussexu, princ Harry, ktorý žije v Spojených štátoch, hovoril so svojím otcom a v najbližších dňoch odcestuje do Spojeného kráľovstva, aby ho navštívil. Kráľ sa v pondelok ráno vrátil do Londýna zo Sandringhamu v Norfolku a podľa paláca sa lieči ambulantne.

Kráľom sa stal v momente skonu kráľovnej, no korunovácia sa konala až v máji minulý rok:

Hoci kráľ preruší všetky verejné podujatia, bude pokračovať vo svojej ústavnej úlohe hlavy štátu vrátane vybavovania dokumentov a súkromných stretnutí. Existuje ústavný mechanizmus pre prípad, že hlava štátu nie je schopná vykonávať oficiálne povinnosti - v takom prípade môžu byť vymenovaní "štátni poradcovia", ktorí panovníka zastúpia. V súčasnosti sú to kráľovná Camilla, princ William, princezná Anna a princ Edward. Princ Harry a vojvoda z Yorku už ako nepracujúci členovia kráľovskej rodiny nie sú povolaní.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Pred viac ako týždňom podstúpil zákrok na prostate v súkromnej londýnskej nemocnici. Kráľ sa rozhodol zverejniť informácie o svojej liečbe prostaty s cieľom povzbudiť viac mužov, aby si nechali vyšetriť prostatu, uviedol vtedy palác. Údajne ho potešilo, že sa mu podarilo zvýšiť povedomie o tejto problematike, pričom webová stránka britskej NHS hlásila nárast počtu otázok týkajúcich sa ochorení prostaty, píše BBC.

​Na oznámení by možno na prvý pohľad nebolo nič desivé a azda všetci by verili, že kráľ dostane tú najlepšiu starostlivosť a z choroby sa dostane, keby krátko po tom, ako skonala kráľovná Alžbeta II. nevyslovil známy veštec Logan Smith desivú predpoveď. Podľa nej sa kráľ nemá dožiť tak vysokého veku ako jeho matka, a dokonca vyslovil aj presný dátum skonu panovníka - podľa veštby má Karol III. zomrieť 29. marca 2026. Ostáva veriť, že aj táto predpoveď dopadne tak, ako drvivá väčšina iných a nenaplní sa.

Najčítanejšie