Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Malý princ George zmenil historickú tradíciu! Len kvôli nemu bolo a bude TOTO inak!
Zdielať na

Malý princ George zmenil historickú tradíciu! Len kvôli nemu bolo a bude TOTO inak!

Archívna reportáž

Už je to vyše týždňa, čo sa v Londýne konala najveľkolepejšia ceremónia korunovácie od čias korunovania Alžbety II. pred vyše 70 rokmi. Zišli sa na nej mnohí významní panovníci a svetoví vládci. Ceremónie majú mnohostáročnú tradíciu a priťahujú veľkú pozornosť verejnosti. Súčasný kráľ Karol III. si skutočne poriadne počkal, no predsa len to nepreháňal a ustúpil z viacerých zvyklostí, dokonca sa ceremónia skrátila. Pozmenil aj svoje rúcho, ale tiež vyhovel žiadosti svojho vnuka.

​Pre malého princa Georgea (9) bola korunovácia jeho starého otca veľkou udalosťou. Aj on sa totiž predstavil po prvýkrát v čestnej funkci. Bol vymenovaný za Čestné páža, teda Page of Honor, s úlohou držať kráľovu vlečku spolu s tromi vnukmi kráľovnej Camilly. Táto úloha sa dáva zvyčajne deťom, ktoré sú spojené s kráľovskou rodinou, či už krvou, alebo priateľstvom. Vzťahuje sa na ňu aj špecifický dress code.

Počas histórie pozostávalo oblečenie pážaťa zo sýtočerveného kabáta po kolená so zlatými ozdobnými prvkami, s bielou vestičkou a čipkovaným žabó. K tomu patrili biele úzke nohavice po kolená a biele pančuchy, ale práve tu sa vraj princ George zasekol. Podľa zdroja z paláca mal požiadať starého otca o zmenu, ako uviedol pre Daily Mail. Kvôli pančucháčom sa nechcel stať v škole terčom posmechu, a napodiv jeho starý otec ustúpil zo stáročnej tradície a nechal pážací odev zmeniť.

TASR

​Úzke a krátke biele nohavice s pančuchami nechal vymeniť za tmavé dlhé nohavice, po boku so zlatým pásikom, podobného strihu, ako nosí v rámci uniformy aj jeho otec, princ William. Namiesto žabó dali šálik a topánky s prackou vymenili za lakovky. Rovnako boli oblečené aj ďalšie tri pážatá, ktoré spolu s ním držali kráľovu vlečku, vnukov kráľovnej Camilly. Inak neobliekli ani pážatá, ktoré držali kráľovninu vlečku, opäť jej vnúčatá.

TASR

​Ako malý princ George, tak aj ostatní sa zhostili svojej čestnej funkcie na výbornú. Zmena pážacieho oblečenia bude zrejme trvalá, a tak sa malému princovi podarilo zapísať už ako 9-ročnému do histórie. Na fotografii z roku 2007 s kráľovnou Alžbetou II. na slávnostnom otvorení parlamentu, kde sedela v kráľovskom rúchu s korunou na hlave na tróne, stáli pri nej tri pážatá ešte v pôvodnom odeve, zrejme nikomu ani nenapadlo, žeby sa dalo proti tejto verzii protestovať.

Pre ženu

Najčítanejšie