Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Veľký zvrat v živote kráľovnej! Všetko je inak, ako sa zdalo byť pred pár týždňami!
Zdielať na

Veľký zvrat v živote kráľovnej! Všetko je inak, ako sa zdalo byť pred pár týždňami!

Archívna reportáž

Posledné mesiace to nevyzeralo so zdravím britskej kráľovnej Alžbety II (96) práve najlepšie. Od vlaňajšieho novembra kvôli problémom s pohyblivosťou odvolala svoju účasť na mnohých dôležitých akciách a keď sa pridružili vo februári aj problémy s covidom, nevyzeralo to s ňou práve dobre. Dlho sa neukazovalo nejaké zlepšenie a kráľovná sa naďalej v spoločnosti osobne verejne neobjavovala. Zrejme ale za pomoci lekárov sa diali zázraky a na oficiálnych oslavách svojho diamantového jubilea vládnutia sa objavila na balkóne Buckinghamského paláca, aby zamávala svojim oddaným priaznivcom.

​Zrejme ju ale dlhé státie zmohlo a po ďalšie tri dni sa oficialít už nezúčastnila, ukázala sa len krátko na záver, opäť na balkóne. Zastúpil ju jej syn princ Charles (73) a vnuk princ William (40). Najmä jej neprítomnosť na obľúbených konských dostihoch v Ascote vyvolala špekulácie, že kráľovná na tom nie je dobre a bude ju naďalej aj v budúcnosti možné vidieť len sporadicky. Teraz sa však ukazuje, že to nie je celkom pravda. Akoby jej leto a slnko dodalo síl a dobrú náladu. Nebála sa ísť dokonca ani na návštevu za hranice Anglicka, do jej obľúbeného Škótska, ako informovala BBC, kde trávi každoročne dovolenku na zámku Balmoral od augusta do októbra. 

Nechcela si nechať ujsť príležitosť, aby sa zúčastnila kráľovského týždňa v Škótsku, a tak napriek pretrvávajúcim problémom s pohyblivosťou neváhala nasadnúť na vlak, ktorý ju v pohodlí doviezol na miesto. Sprevádzali ju jej dve najstaršie deti, korunný princ Charles a princezná Anna, neskôr sa k nim pripojil aj jej najmladší syn, princ Edward s manželkou Sofiou, grófkou z Wessexu. Vo štvrtok sa Alžbeta II. spolu s Charlesom zúčastnila na prehliadke Kráľovskej spoločnosti lukostrelcov Royal Company of Archers Reddendo Parade v záhradách paláca Holyroodhouse, svojho škótskeho sídla. Za štyri dni absolvovala až štyri oficiálne podujatia a nevyzerala pritom ani trochu unavene.

Charles a Camilla prichádzajú na dostihy v Ascote:

V poslednom čase si kráľovná obľúbila oblečenie v modrých tónoch a aj teraz jej to počas historickej ceremónii s názvom Ceremony of the Keys v modrom kabátovom kostýme s klobúkom veľmi svedčalo. Rovnako aj v utorok, keď si pozrela vojenskú prehliadku v elegantnom fialkovomodrom kostýme. Na stretnutie so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeon a ďalšmi škótskymi politickými predstaviteľmi zvolila ale kvetinový dizajn šiat, v ktorých pôsobila veselšie. Možno tým chcela zlepšiť ich náladu pred plánovaným budúcoročným referendom o nezávislosti Škótska od Spojeného kráľovstva. Podobné aktivity prejavujú už dávnejšie aj vo Walese a kráľovná by tomu iste v Škótsku rada predišla. Zrejme aj preto nazbierala síl, aby od toho kroku Škótov odradila, no na druhej strane, evidentne je na tom zdravotne oveľa lepšie, čo možno považovať v jej veku priam za zázračné zotavenie.

 Kráľovná Alžbeta II. sa počas návštevy Škótska stretla so škótskou premiérkou:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie