Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Princ Charles zverejnil posledný rozhovor s otcom! Princ Philip povedal presne TO, čo by od neho všetci čakali!
Zdielať na

Princ Charles zverejnil posledný rozhovor s otcom! Princ Philip povedal presne TO, čo by od neho všetci čakali!

Archívna reportáž

Téma britskej kráľovskej rodiny je vždy veľmi populárna, nielen vo Veľkej Británii, a tak nemajú analýzy a klebety konca. Tento rok sa mal dožiť neuveriteľných 100 rokov princ Philip, no dva mesiace predtým sa s týmto svetom rozlúčil. Televízia BBC pripravovala k jeho výročiu dokument, ten sa, pochopiteľne, vtedy neodvysielal, ale v mierne pozmenenej verzii o pár dní predsa len pôjde von.

V dokumente o princovi Philipovi zostavenom televíziou BBC sa zamerali na sedemdesiatročný príbeh lásky medzi ním a kráľovnou Alžbetou II. Namiesto pôvodnému plánu odvysielať ho ako oslavnú ódu na Philipa pri príležitosti jeho storočnice, sa však stal, žiaľ, spomienkovým projektom. Philip sa narodil 10. júna pred sto rokmi, zomrel 9. apríla tohto roku o deviatej ráno vo Windsore vo veku 99 rokov. Deviatky sprevádzajúce jeho úmrtie, sú až nápadne zastúpené, akoby tým chcel osud niečo naznačiť.

"Tvorcovia dokumentu boli v Buckinghamskom paláci, aby sa stretli s dlhoročným personálom vojvodu a zachytili jeho pracovňu, súkromnú kanceláriu a knižnicu presne tak, ako vyzerali počas jeho siedmich desaťročí v srdci kráľovského života," vysvetlila britská televízia BBC v tlačovej správe. "Vďaka špeciálnemu prístupu ku kráľovninej súkromnej zbierke kinofilmov je tento film bezkonkurenčným portrétom muža s jedinečným miestom v kráľovskej histórii - od tých, ktorí ho poznali najlepšie," zdôraznili hodnotu dokumentu, ktorý sa odvysiela 22. septembra.

​Televízny špeciál obsahuje rozhovory so štyrmi dospelými deťmi kráľovského páru, ôsmimi dospelými vnúčatami, ako sú vojvoda z Cambridge (39), vojvoda zo Sussexu (37) a dcéra princeznej Anny, Zara Tindall (40), ale aj s ďalšími členmi kráľovskej rodiny a dlhoročne slúžiacom personálom Philipovej domácnosti. Upútavka na tento dokument pod názvom Princ Philip: Kráľovská rodina spomína bola prvýkrát zverejnená 11. septembra, kde v ukážke spomína princ Charles a jeho synovia na ich zosnulého populárneho predka.

"Mali sme šťastie, že sme ho tu mali takmer sto rokov," spomínal princ Charles na otca v ukážke a prezradil niečo aj o svojom poslednom rozhovore s ním. Deň pred jeho úmrtím s ním vraj telefonicky hovoril o prípravách na jeho 100. narodeniny. "Riešime tvoje narodeniny," zdôraznil Charles otcovi dôvod rozhovoru a pre istotu vetu ešte raz zopakoval hlasnejšie. "A to, či bude recepcia," doplnil otázku. Vojvodova mu odpovedal svojim typicky suchým zmyslom pre humor. "Nuž, tak by som mal byť ešte nažive, však?" prehlásil do poslednej chvíle vtipný princ Philip. "Vedel som, že to povieš!" zareagoval so smiechom Charles, ako tvrdí. Žiaľ, na oslavu už nedošlo, princ Philip zomrel na druhý deň, no aj vďaka takýmto spomienkam bude mať navždy nezmazateľné miesto v histórii.

Súvisiace články

Najčítanejšie