Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec monarchie?! Expertka sa vyjadrila jasne - William bude posledný kráľ!
Zdielať na

Koniec monarchie?! Expertka sa vyjadrila jasne - William bude posledný kráľ!

Archívna reportáž

Obyvatelia celej planéty sú momentálne svedkami veľkých zmien, ktoré pod vplyvom pandémie menia spoločenský život a pravidlá mnohých krajín. To, čo bolo donedávna nemysliteľné, sa stáva skutočnosťou a nevyhla sa tomu ani samotná bašta konzervativizmu a tradicionalizmu, britská kráľovská rodina. Udalosti vo svete nasvedčujú tomu, že už nič nebude také, ako sme boli zvyknutí doteraz a je možné, že aj symbol slávy starých časov, akým je britské kráľovstvo, v jeden moment skončí. Zatiaľ mu fandí 63 % Britov, hrdých na svoju slávnu minulosť, ale stále viac hlasov si myslí, že je čas na zmenu.

Ku skepticizmu v otázke vnímania britskej monarchie prispel nemálo aj princ Harry, ktorý vlastnú rodinu nešetrí kritikou azda v každom rozhovore, kde sa tejto témy dotkne. Azda iba málokto by si bol donedávna pomyslel, že ryšavý princ, v poradí až šiesty s nárokom na trón, bude v súčasnosti tou najhlavnejšou osobou, ovplyvňujúcou mienku verejnosti o zmysle udržiavať túto zastaralú a finančne náročnú inštitúciu. Expertka na kráľovskú rodinu dokonca veští monarchii blížiaci sa koniec, píše portál Daily Mail.

Zdá sa, že Harrymu jeho manželka Meghan natoľko pohla citmi svojimi ponosami na jej utrpenie v kráľovskej rodine, že sa spolu s ňou sa rozhodol opustiť rodnú Britániu a rodinu. Vyžalovali sa potom médiám a neváhali zaútočiť na kráľovskú rodinu, kde požívali mnohé výhody a pocty, spolu s možnosťou užívať si obrovské bohatstvo a luxus, ktorým oplýva každý privilegovaný člen tejto "rodinnej firmy" ako sa nazývajú od dôb kráľa Juraja VI. Po jeho úmrtí sa stala v roku 1952 kráľovnou jeho najstaršia dcéra, Alžbeta II.    

Pozrite si zaujímavosti o britskej kráľovskej rodine, o ktorých ste možno ani netušili:

Jej éra kraľovania sa nazýva aj druhou alžbetínskou dobrou a ona stále požíva veľkú úctu medzi obyvateľstvom Británie a Commonwealthu. Už menšej priazne sa dostáva následníkovi trónu, jej synovi princovi Charlesovi. O pokles jeho popularity sa postarala jeho exmanželka, princezná Diana a zároveň matka kráľovského rebela, princa Harryho. Médiám sa zverila s utrpením kvôli nevere princa Charlesa. "V tomto manželstve sme boli traja," zaznela z jej úst povestná veta. Aj keď odvtedy ubehlo veľa času a Charles si svojimi charitatívnymi aktivitami a presadzovaním ekologického spôsobu života, ktorým sa aj sám riadi, získal mnohých podporovateľov, stále je veľa takých, ktorí by radšej na tróne po Alžbete II. videli rovno princa Williama. Pritom je ale Charles najdlhšie čakajúcim následníkom na trón v histórii, čaká už temer 70 rokov, odkedy sa stala kráľovnou jeho matka a na trón je dobre pripravený. 

Väčšina Britov je na kráľovskú rodinu hrdá a v konštitučnej monarchii vidí naďalej ich budúcnosť, avšak čoraz viac sa dostávajú do popredia hlasy, ktoré žiadajú zmenu: 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Oceňovaná britská spisovateľka Hillary Mantel (68) je presvedčená, že britská monarchia speje ku svojmu koncu. "Zaujímalo by ma, či je kráľovná jedinou osobou, ktorá ešte verí v túto inštitúciu. Som si ale istá, že jej verí z celého srdca," vyjadrila sa na margo britskej monarchie. "Chápem, že vládnutie berie ako posvätnú úlohu, ktorej sa vzdať nemôže. Lenže väčšina sveta vidí kráľovskú rodinu ako súčasť šoubiznisu a vládnutie považuje za prácu, takže by sa na kráľovnú nikto nehneval, keby už odišla do dôchodku. Myslím, že toto je konečná pre monarchiu, ktorá vstupuje do záverečnej fázy. A podľa mňa skončí táto veľká éra s Williamom," predpovedá. Pokiaľ sa tak naozaj stane, svojho podielu viny na tom sa Harry nikdy nezbaví, aj keď v pozadí toho možno skôr stojí prefíkaná Meghan. Ako princ Charles, tak aj William budú musieť poriadne zlepšiť postavenie kráľovstva, otriasajúceho sa v základoch, ak chcú, aby pretrvalo. Našťastie, minimálne v Británii Harry vzbudzuje skôr hnev, ako sympatie, a tak sú úvahy o konci monarchie zrejme ešte predčasné.

Súvisiace články

Najčítanejšie