Polojasno
10°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Rok bojuje s už druhou rakovinou. Anička Slováčková zverejnila fotky, aj trpkú pravdu!
Zdielať na
Hudba

Rok bojuje s už druhou rakovinou. Anička Slováčková zverejnila fotky, aj trpkú pravdu!

Zdroj: instagram/AJS

Medzi najaktívnejšie agitátorky prevencie rakoviny patrí herečka a speváčka Anna Julie Slováčková (28). Ona sama vie veľmi dobre, čo to je rakovina, napriek svojej mladosti s ňou totiž bojuje už druhýkrát. Na vlastnom príbehu poukazuje, aké náročné je prechádzať liečbou tejto zákernej choroby. Rakovine pľúc, s ktorou bojuje už rok, predchádzala pred piatimi rokmi rakovina prsníka. Tento mesiac je po celom svete pod názvom Pink October venovaná veľká publicita povedomiu o prevencii rakoviny prsníka a zapojila sa do nej aj Anička.

​Nie každý, kto podstupuje náročnú liečbu rakoviny o tom dokáže aj otvorene hovoriť či písať. Ale pre Aničku Slováčkovú je to aj forma uvoľnenia z jej strachov a bolestí. Zároveň tým robí aj osvetu na zvýšenie povedomia o tejto ťažkej diagnóze a jej liečbe. Aktuálne na svojom instagramovom profile upozorňuje: "Pink October. Mesiac, keď si pripomíname, ako je sakra veľmi dôležitá prevencia rakoviny. Ako náročný boj s ňou môže byť. Ako stále nie je táto choroba pod takou kontrolou, pod akou by mala byť." K jej príspevku pridala aj fotografie, ktoré dosvedčujú, ako veľmi ju to zobralo po fyzickej aj duševnej stránke. Prišla aj o svoje vlasy.

Keď sa ohliadla za rok trvajúcou chemoterapiou je veľa bolestných momentov. Anička ale nestráca nádej, že sa vylieči. "Nedávno mi na moju plešinu spadli tri oriešky. Verím na dobre konce," zverila sa s pripomienkou slávnej rozprávky. Náročnú liečbu podstupuje už druhýkrát, v roku 2019 sa jej podarilo poraziť rakovinu prsníka, vlani sa jej však vrátila do pľúc. Už v roku 2013 si nahmatala v prsníku hrčku, vtedy to bol ale len nezhubný nádor. Rakovina sa pritom v jej rodine nevyskytuje. Ona si myslí, že u nej k tomu prispela psychika, keď len ťažko znášala rozbroje medzi jej matkou Dagmar Patrasovou a otcom Felixom Slováčkom. Veľmi vďačná je preto za oporu u jej partnera Matěja, ktorého meno donedávna na jeho želanie utajovala.

Anička dala prednedávnom silný rozhovor:

Napriek náročnej liečbe Anička naďalej koncertuje, hrá v divadle a nakrúca. Uplynulý víkend však musela svoje vystúpenie v Brne kvôli nevoľnosti odvolať a nebol to zďaleka jediný trpký moment v boji s chorobou. "Je to rok, čo som nastúpila znovu na liečbu. Náročný, únavný. Rok, čo chodím stále pravidelne na chemošky. S často prespanými, preplakanými, boľavými dňami. Dní, kedy som sa na spievanie necítila trebárs i z dôvodu alergických reakcií po celom hrudníku...," priznala vo svojom príspevku ku kampani v rámci mesiaca "Pink October". "Verte mi, že to nie je prd*l, prechádzať si nejakou zdravotnou patáliou. Dávajte na seba pozor a myslite PROSÍM na svoje zdravie. Nech tu ste pre svojich milovaných čo najviac a môžete žiť naplno bez obmedzenia," odkazuje všetkým táto odhodlaná bojovníčka, ktorá sa ale nebojí ukázať aj temnejšiu tvár boja s chorobou. Dôležité je, aby mal tento príbeh šťastný koniec.

Anička ukázala aj smutnejšiu tvár boja s chorobou:

Najčítanejšie