Jasno
11°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Česko prišlo o mladý talent. Ťažobu života nezvládol len 27-ročný raper
Zdielať na
Hudba

Česko prišlo o mladý talent. Ťažobu života nezvládol len 27-ročný raper

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Medzi fanúšikmi českej rapovej scény zavládol veľký smútok. Vo veku len 27 rokov prehral boj realitou života raper Pavel Protiva. Mnohých fanúšikov pritom jeho texty pozitívne inšpirovali cez Pavlove myšlienky a odkazy. Príčina jeho úmrtia nie je známa, ale netajil sa užívaním drog a liekov na svoje psychické problémy.

​Ako mnohých priaznivcov rapu, aj Pavla Protivu inšpiroval americký super slávny raper Eminem. Podobne ako on, aj Pavel trpel psychickými problémami, ktoré sa u neho začali prejavovať po smrti mamy, ktorá zomrela, keď mal iba 12 rokov. Z rodného Jindřichova Hradce sa potom presťahoval za otcom do Prahy. Bolesť nad stratou milovanej matky vyjadril v textoch k jeho hudobnej tvorbe, ktorej sa začal intenzívne venovať. Prihováral sa jej do neba a túžil ísť tam za ňou. Utiekal sa k drogám a užívaniu liekov proti depresiám.

Do širšieho povedomia milovníkov rapu sa dostal v roku 2016, keď podpísal zmluvu s Blakkwood Records. K jeho hitom patrí pieseň Prosit nebudu a získal si ňou tisíce fanúšikov. Napriek osobným ťažkým psychickým problémom dokázal svojimi textami pomôcť mnohým z nich, sám sebe, žiaľ, nie. Krátku správu o jeho náhlom skone uviedli na platforme pre mladých The Mag: "Vo veku 27 rokov nás dňa 7. 10. 2024 navždy opustil Protiva. Smutnú správu potvrdil label Blakkwood. RIP." Táto smutná správa šokovala všetkých, čo ho poznali.

Veľkú bolesť vyjadrila aj jeho rodina v smútočnom oznámení: "S hlbokým zármutkom v srdci oznamujeme, že nás nečakane 7. októbra 2024 opustil milovaný syn, brat a kamarát Pavel Protiva. Rozlúčka prebehne v úzkom kruhu rodiny a priateľov 25. októbra. Prosíme všetkých fanúšikov, aby toto rozhodnutie rešpektovali. Tí, ktorí sa chcú s Pavlom naposledy rozlúčiť, môžu v tento deň zapáliť sviečku a spomenúť na jeho prítomnosť v našich životoch. Zároveň by sme radi požiadali všetkých, aby v rámci úcty k rodine a blízkym obmedzili šírenie klamstiev a poloprávd. Vaša podpora a rešpekt nám v týchto ťažkých chvíľach nesmierne pomáhajú." K oznámeniu bol pridaný kontakt na Linku bezpečia a prvej psychickej pomoci.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blakkwood Records (@blakkwoodrecords)

Najčítanejšie