Jasno
20°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Smutné tajomstvo Hegerovej! Až teraz vyplávalo na povrch, že sa pre smrť rozhodla DOBROVOĽNE!
Zdielať na

Smutné tajomstvo Hegerovej! Až teraz vyplávalo na povrch, že sa pre smrť rozhodla DOBROVOĽNE!

Archívna reportáž

Keď pred tromi rokmi opustila tento svet legendárna československá šansoniérka Hana Hegerová (†89), pripisovalo sa to jej veku a dlhodobým zdravotným problémom. Až teraz ale vyšlo najavo, že sa už nechcela ďalej trápiť a odmietla navrhovanú liečbu, čím svoj život dobrovoľne ukončila skôr, ako by to bolo s liečbou. Toto tajomstvo odhalil fotograf a filmár Fero Fenič (73).

​Medzi legendy a veľmi uznávané speváčky na československej scéne sa radí aj Hana Hegerová. Korene má na Slovensku, ale väčšinu života prežila v Prahe. K jej veľmi blízkym priateľom patril rodák z východného Slovenska, ktorý ale tiež odišiel za kariérou do Prahy, Fero Fenič. Na speváčku mu zostali mnohé spomienky, o ktoré sa chystá podeliť v pripravovanom dokumente. "Vnímam to ako záväzok, veď sme sa poznali cez štyridsať rokov," povedal pre Ahaonline.cz tento známy fotograf a filmár. Získal od nej aj videá, fotky zo súkromia, ako aj rodinné dokumenty s jej upozornením, že to všetko môže použiť vo filme až po jej skone.

Feničovi však podľa jeho slov chýbajú peniaze na sfilmovanie jej životného príbehu, ktorý má byť rozložený do štvordielnej dokumentárnej série. Tie, ktoré má prisľúbené od Českej a Slovenskej televízie, mu nestačia. Hľadá aj ďalšie zdroje, no tlačí ho čas, ak by mal byť dokument hotový o dva roky, keď ubehne 95 rokov od Hegerovej narodenia. Ako Fenič prezradil v rozhovore, pre svoj odchod z tohto sveta sa pred rokmi rozhodla sama. "Bola už vyčerpaná liečbou a život jej mohla trochu predĺžiť iba dialýza. Tú ale odmietla, a tým sa rozhodla ukončiť nielen celú liečbu, ale aj svoj život," prezradil Fenič smutné pozadie Hegerovej odchodu na druhý svet.

Hana stále chýba, fanúšikovia nezabúdajú:

​Jej ťažkú situáciu priblížil Petr Neužil z pražskej Nemocnice Na Homolce. "Pani Hegerová zomrela v dôsledku zranenia bedrovej kosti. Metabolicky to nezvládla, bola už veľmi krehká. Odišla s eleganciou ako dáma," konštatoval s tým, že naozaj po dvoch dialýzach už tretiu odmietla. Ešte počas svojho života sa Hegerová pre Deník.cz vyjadrila, že nechce mať svoj vlastný hrob. "Až umriem, tak by som chcela, aby môj popol vysypali do Dunaja. A tá prázdna urna bude na hrobe, kde je moje mamička a môj syn," zverila sa s jej prianím, ktoré jej aj splnili.

Najčítanejšie