Jasno
15°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Zomrel slávny herec, spevák a sexidol, naposledy vydýchol na svojom milovanom mieste
Zdielať na

Zomrel slávny herec, spevák a sexidol, naposledy vydýchol na svojom milovanom mieste

Smutná správa prišla spoza oceánu. Vo veku 88 rokov zomrel Kris Kristofferson, ktorý napísal nezabudnuteľné country piesne o láskach, samotároch či pijanoch, a neskôr stal hviezdou filmového plátna. Podľa jeho zástupcu spevák, skladateľ a herec zomrel pokojne vo svojom dome na Maui na Havaji v sobotu 28. septembra obklopený rodinou. Príčina smrti nebola oznámená.

​Kristofferson sa preslávil ako autor piesní v Nashville od konca 60. rokov minulého storočia, pričom napísal piesne ako „Me and Bobby McGee“, „Sunday Morning Coming Down“ a „Help Me Make It Through the Night“, s ktorými sa iní speváci dostali na vrchol hitparád. Jeho sláva a status sexsymbolu rástli vďaka jeho filmovým úlohám, najmä keď si zahral spolu s Barbrou Streisandovou v remaku filmu Zrodila sa hviezda z roku 1976.

"Vymyslel som si celkom plnohodnotný život," povedal Kristofferson v roku 1999 v rozhovore pre NPR. "Určite som nebol bohvieako vybavený na to, aby som bol futbalistom, ale stal som sa ním. A musel som byť rangerom, výsadkárom, pilotom helikoptéry, boxerom a mnohými vecami, na ktoré som podľa mňa nebol stavaný. Len som si ich predstavoval," zhodnotil svoj šťastný, skutočne pestrý život život. Pritom jeho prvým zamestnaním po príchode do Nasvhillu, predtým, ako sa rozbehla jeho kariéra, bola práca upratovača, to už mal ale vyštudovanú literatúru a písal texty.

Kristofferson získal tri ceny Grammy, z toho dve za duety so svojou vtedajšou manželkou Ritou Coolidge, s ktorou bol ženatý v rokoch 1973 - 1980. Za výkon vo filme Zrodila sa hviezda získal v roku 1976 Zlatý glóbus.V roku 2004 bol Kristofferson uvedený do Siene slávy country hudby a v roku 2014 mu bola udelená cena Grammy za celoživotné dielo. V neskorších rokoch trpel Kristofferson ťažkou stratou pamäti, ale vystupoval až do roku 2020. 

Pripomeňte si jeden z obrovských hitov speváka:

V roku 2013 sa Kristofferson zamýšľal nad svojím životom a kariérou. Vo veku 76 rokov vydal album s názvom Feeling Mortal. "Na moje prekvapenie, necítim nič iné ako vďačnosť za to, že som taký starý a stále nad zemou, že žijem s ľuďmi, ktorých milujem. V živote som zažil všeličo, väčšinou dobré. Mám osem detí a manželku, ktorá znáša všetko, čo robím, a drží ma mimo problémov," zhodnotil s pokorou. Kristofferson žil dlhé roky na ostrove Maui v dome postavenom vysoko na svahu sopky Haleakala s panoramatickým výhľadom na Tichý oceán. "Dostalo sa mi toľkého požehnania, toľkej odmeny za môj život, že chcem zostať tam, kde som, teda na ostrove bez susedov a so 180 stupňami prázdneho horizontu. Je to nádherný výhľad," povedal a presne na tomto milovanom mieste aj naposledy vydýchol.

Najčítanejšie