Polojasno
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Zomrel hviezdny hudobník, jeho najväčší hit bude navždy nesmrteľný!
Zdielať na

Zomrel hviezdny hudobník, jeho najväčší hit bude navždy nesmrteľný!

Zdroj: pexels.com

Hudobný svet opustila ďalšia jeho legenda. Muzikant Sérgio Santos Mendes podľahol vo veku 83 rokov následkom dlhodobého covidu. Pritom ešte vlani v novembri vystupoval pred nadšeným obecenstvom na vypredaných koncertoch v Paríži, Londýne aj Barcelone. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia spopularizoval po celom svete bossa novu spolu so svojou skupinou Brasil '66.

​Ako uviedla vo svojom vyhlásení rodina, Sérgio Santos Mendes opustil tento svet pokojne, obklopený svojimi najbližšími v nemocnici v Los Angeles. Zostala po ňom manželka a päť detí. Narodil sa v brazílskom Rio de Janieru v rodine lekára 11. januára 1941. Veľmi rýchlo prejavil hudobný talent a svoju hudobnú kariéru začal už ako tínedžer koncom päťdesiatych rokov minulého storočia. V tom čase sa v Brazílii tešila úspechu bossa nova a stávala sa z nej medzinárodná senzácia. Mendés pod vedením priekopníka bossa novy Antônia Carlosa Jobima založil skupinu Sexteto Bossa Rio a v roku 1961 vydal svoj debutový album Dance Moderno.

Stal sa vyhľadávaným spolupracovníkom amerických hudobníkov ako Cannonball Adderley a Herbie Mann. V roku 1964 sa presťahoval do Los Angeles, kde podpísal zmluvu s Capitol Records a založil skupinu Brasil '65. Keď po vydaní dvoch albumov neprišiel očakávaný úspech, prijali dve speváčky, ktoré spievali aj v angličtine a skupinu premenovali na Brasil '66. Konečne prerazili a ich album so singlom Mas Que Nada sa stal platinovým. Keď Mendés v roku 1968 vystúpil v televíznom prenose odovzdávania Oscarov s piesňou The Look of Love zažiaril a pieseň sa dostala v USA do Top 10.

Už ako hviezda vystupoval aj pred americkými prezidentmi Johnsonom a Nixonom a v roku 1970 bossa novu uviedol aj na medzinárodnú scénu na svetovej výstave Expo v japonskej Osake. Počas 70. a 80. rokov pokračoval v nahrávaní, v roku 1983 sa jeho verzia piesne Barryho Manna a Cynthie Weil Never Gonna Let You Go stala hitom. V roku 1992 získal jeho album Brasileiro Grammy ako najlepší svetový album a v roku 2012 bola jeho pieseň Real in Rio pre animovaný film Rio a Rio 2 nominovaná na Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. V roku 2006 vydal comebackový album Timeless s hosťami ako Stevie Wonder a Justin Timberlake. Posledný album vydal v roku 2020, ale vystupoval až do minulého roka.

Najčítanejšie