Zatiahnuté
17°
Bratislava
Martina
9.9.2024
Česko prišlo o známeho pesničkára! Už pred mesiacom pre vážny zdravotný problém rušil koncerty
Zdielať na

Česko prišlo o známeho pesničkára! Už pred mesiacom pre vážny zdravotný problém rušil koncerty

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Alternatívna a folková scéna prišla o svoju legendu. Vo veku 74 rokov odišiel na večnosť český pesničkár a hudobník Oldřich Janota. Mnohí poznajú jeho pieseň I cesta může být cíl, ktorou sa preslávila skupina Mňága a Žďorp. Jeho tvorba necielila na poslucháčov obľubujúcich jednoduché melódie a texty, u tých vnímavých vyvolávala mnohé otázky. Na hudobnej scéne sa objavil už v šesťdesiatych rokoch a hoci sa nikdy nestal hviezdou ako Kryl či Nohavica, na folkovej scéne znamenal mnoho.

​Medzi tohtoročné smutné správy o odchode na večnosť z radov známych osobnsotí aktuálne pribudla aj tá s menom Oldřich Janota. Na jeho oficiálnej facebookovej stránke sa jeho sledovatelia dočítali: "Nie je slov, ktoré by dokázali popísať bolesť, s akou vám oznamujem, že Oldřich dnes v 5:45 dodýchal svoj posledný žalm a vydal sa do krajín posvätných. Ďakujeme všetkým za modlitby." Text napísala jeho zronená manželka Romana, ktorá ho počas jeho vystúpení sprevádzala na husliach či vokálmi. Majú spoločnú dcéru, ktorú Romana spomína ako Ukinku.

Oldřich Janota bol nezávislým hľadačom spirituality v modernom svete. Narodil sa 27. augusta 1949 v Plzni. Najprv pôsobil na folkovej hudobnej scéne, ale svojou tvorbou, ktorá odkazovala na psychedelický folk Donovana, ju presahoval. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia si našiel vlastnú cestu k duchovným obzorom a v jeho piesňach odkazuje na pohanstvo a kresťanskú mystiku, ktorú pretkával budhistickými a hinduistickými motívmi. V nezávislých kruhoch sa dočkal popularity, ba priam kultového statusu v osemdesiatych rokoch minulého storočia so skupinou Mozart K. V tom čase vznikla aj jeho pieseň Zrychlený vlak, ktorú naspievala kapela Mňága a Žďorp pod názvom I cesta může být cíl a stala sa hitom. Janota ale hľadal ďalej a stal sa nezávislým reprezentantom spirituality.

Vypočujte si najznámejšiu pieseň, ktorú preslávila kapela Mňága a Žďorp:

Svoju tvorbu zhrnul v ôsmich albumoch s deviatimi hodinami hudby v projekte Ultimate Nothing. Vyšli v roku 2016. Komplet obsahuje koncertné nahrávky, jam-session, ale aj archívne nahrávky z domácich štúdií. S jeho tvorbou sa dá oboznámiť aj v zbierke textov českých pesničkárov Den bude dlouhý. V roku 2021 napísal divadelnú hru Okovaná blecha. Venoval sa tiež literatúre, napísal knihu fejtónov Neslyšící děti, S-rové dřvo šptně hří, či zbierku príbehov Pověsti z božího lesa. V roku 1999 získal za celoživotný prínos ocenenie Žltá ponorka. Hudobní kritici radili jeho tvorbu k poslucháčsky náročným. On sám sa vyjadril pred časom, že "nikdy v pesničkách nehlásal nejaké istoty".

Najčítanejšie