Skoro jasno
31°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Mlčať je zlato..? Michal David svojím názorom na Ukrajinu poriadne pobúril časť verejnosti!
Zdielať na

Mlčať je zlato..? Michal David svojím názorom na Ukrajinu poriadne pobúril časť verejnosti!

Archívna reportáž

Podobne ako na Slovensku, tak aj v Česku sa názory na pomoc Ukrajine zaslaním zbraní líšia. Všetci sa ale iste zhodnú na prianí, aby sa agresor konečne stiahol a aby už konečne Ukrajinci žili v mieri. Svoj názor netají spevák a skladateľ Michal David (63), hoci sa k politike zvyčajne vyjadrovať nezvykne. Kritizoval iniciatívu Dárek pro Putina za zbierku na zbrane pre Ukrajinu na jej obranu proti ruskej armáde. Časť verejnosti s ním ale zásadne nesúhlasí a jeho vyjadrenia mnohých pobúrili.

​Už dva roky trvá v Česku zbierka na zbrane pre Ukrajinu pod názvom Dárek pro Putina. Za ten čas sa podarilo vyzbierať vyše tridsať miliónov eur, za ktoré sa už nakúpila a odoslala munícia za vyše 4 milióny eur, aktívne stále prebieha zbierka na vojenský vrtuľník, rôzne typy dronov, či mobilné pracovisko. Michal David v rozhovore pre Blesk uviedol, že je proti všetkým vojnám a skritizoval aj postoj vlády, ktorá zbierku podporuje. "Ja si nemyslím, že je dobré posielať peniaze na zbrane. Ja by som pomáhal humanitárne, posielal lieky alebo ľudsky," vyjadril svoj názor.

"U nás jedna pani z Ukrajiny upratuje 30 rokov a tiež sme jej teraz s niečím pomohli. Ale posielať zbrane a pomáhať, aby sa zabíjali ďalší ľudia, s tým ja nesúhlasím," pridal hudobník svoj príklad a zdôraznil, že so zbraňami nesúhlasí. Myslí si, že každá vojna so zabíjaním je zlá, či tá na Ukrajine, alebo Izraela s Palestínou. "Vlastne sa divím, že v tejto dobe vojny vôbec vznikajú, keď už všetci vieme, že to nemá žiadny zmysel a stojí to strašné peniaze. My na jednej strane máme pocit, že pomáhame, potom zistíme, že tie peniaze utiekli inam," hovorí spevák, ktorý si zrejme predstavuje, že by Ukrajincom viac pomohlo čeliť agresorovi bez zbraní...

Verejnosť situáciu na Ukrajine a jej riešenie vníma rozdielne, čo ju rozdeľuje na dva tábory. Z iniciatívy Dárek pro Putina hudobníkovi položili ironickú poznámku, čo by teda David odporúčal namiesto zbraní: "Do galérie zabednených, ktorí by brutálne napadnutej a brániacej sa Ukrajine neposielali zbrane (pretože zabíjajú ľudí), vstupuje neprekvapivo Michal David... Posielal by kytice na hrob všetkým tým civilistom, ktorých každý deň zabíjajú rusácke rakety?" Aktivista Andrej Poleščuk upozornil: "Krátkozrakosť týchto ľudí nás bude stáť oveľa viac ľudských životov v budúcnosti." Sú situácie, keď známe "kto do teba kameňom, ty do neho chlebom" skutočne neplatí.

Najčítanejšie