Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Desivé priznania fanúšikov Taylor Swift! Z jej koncertu si na NIČ nepamätajú!
Zdielať na

Desivé priznania fanúšikov Taylor Swift! Z jej koncertu si na NIČ nepamätajú!

Archívna reportáž

Je najväčšou hviezdou súčasnosti a jej turné patrí medzi udalosti roka. Lístky sú vždy predané bleskovou rýchlosťou, no mnohí fanúšikovia hviezdnej speváčky Taylor Swift (34) po návšteve jej koncertu počas turné s názvom Eras tour zaznamenali zvláštny jav. Po troch hodinách a vypočutých viac ako 40 skladbách, akoby ich vraj postihla "strata pamäte". Pritom minuli stovky dolárov za vstupenky na koncert a vystáli v rade hodiny, spomienky ale nemajú žiadne.

​Až neuveriteľne môžu vyznievať výpovede mnohých fanúšikov speváčky Taylor Swift o ich príznakoch "pokoncertnej amnézie". Na sociálnych sieťach sa hromadne objavujú ich priznania, že si nedokážu spomenúť na kľúčové momenty z jej koncertu, vrátane názvov piesní, a to od úplného zatemnenia, cez pocit mimo tela, až po skĺznutie do stavu podobného snu.

V jednom príspevku na TikToku fanúšička Taylor Swift píše: "Pokoncertná depresia? Nie, mám po koncerte amnéziu, pretože si vôbec nepamätám turné Eras. Bol som tam a viem, že to bol ten najlepší moment môjho života, ale prečo si to nepamätám?" V reakcii na to prišla odpoveď: "Som rád, že to nie som len ja... minul som na to 700 dolárov, čakal som asi 8 mesiacov a nič som si nezapamätal?" Ďalší prezradil, že si "doslova nič nepamätá. Eras tour amnesia." Iná sa vyjadrila podobne: "Najlepšia noc v mojom živote nebola skutočná a ani si nepamätám, že som tam išla."

Taylor je neuveriteľný fenomén, niektorí to len ťažko chápu:

​Už sú dávno preč doby, keď speváci vystupovali na pódiu len s mikrofónom a kapelou bez efektov. Turné ako Taylor's Eras, sú extravagantnou šou so stroboskopickými svetlami, prepracovanými rekvizitami a početnými kostýmami. To všetko ohromuje zmysly a neustále drží divákov v stave prekvapenia a eufórie, niektorí to dokonca prirovnávajú ku "kultovému" zážitku. Nie každý dokáže úplne spracovať všetko, čo videl, počul a cítil. Doktor Punit Shah to objasnil pre DailyMail: "Emocionálna reakcia môže spomienky na nezabudnuteľnú udalosť buď upevniť, alebo oslabiť. Niektorí si po návšteve koncertov vytvoria tzv. flashbulb memory, pamätajú si veľa o tom, čo sa stalo v danej situácii, iní naopak." Neurovedec Dean Burnett v tom vidí davovú psychózu, v každom prípade sa odborníci zhodujú, že nejde o žiadny nadprirodzený stav, prosto len má Taylor takú vyšpičkovanú megašou a tak "posadnutých" fanúšikov.

Najčítanejšie