Jasno
24°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Srdcervúce slová slávnej Céline s nevyliečiteľnou chorobou! Je pripravená sa aj plaziť!
Zdielať na

Srdcervúce slová slávnej Céline s nevyliečiteľnou chorobou! Je pripravená sa aj plaziť!

Archívna reportáž

Už onedlho má vyjsť dokument I Am: Celine Dion, o živote a kariére, ako aj o boji tejto slávnej speváčky s jej ťažkou, nevyliečiteľnou diagnózou. V emocionálne ladenej upútavke sa Céline zverila, ako jej veľmi chýba pódium a ľudia v hľadisku. V traileri, ktorý vyšiel pred pár dňami, sa spájajú archívne zábery speváčky, ako spieva v štúdiu a vystupuje na pódiu, s jej pochmúrnymi úvahami o chorobe, ktorá ohrozila nielen jej možnosť spievať pred ľuďmi, ale aj život.

​Vzácna neurologická diagnóza svetoznámej kanadskej speváčky Céline Dion obmedzila jej pohyblivosť a tým aj jej vystupovanie na koncertoch. Priznala sa k nej v decembri 2022, keď musela rušiť všetky termíny jej koncertného turné po svete. Jedná sa o diagnózu syndróm stuhnutej osoby, progresívneho ochorenia, ktoré spôsobuje stuhnutosť svalov v spojení s bolestivými kŕčmi. Dokument so speváčkou nakrútila dokumentaristka Irene Taylor, ktorá už raz získala nomináciu na Oscara. "Keď som stretla Irene, okamžite som vedela, že ona je tá pravá," tvrdí Dion.

Z upútavky vidno, že sa dokument zameriava na odhodlanie speváčky bojovať a jej silnú túžbu vrátiť sa späť k fanúšikom. V jednom momente Dion povie rozhodne: "Ak nemôžem behať, budem chodiť. Ak nemôžem chodiť, budem sa plaziť. A ja neprestanem. Každý deň tvrdo pracujem, ale musím priznať, že to je boj." Céline v upútavke opísala, aké je pre ňu ťažké celkom obmedziť jej vystupovanie na pódiu. "Veľmi mi to chýba. Ľudia - chýbajú mi," hovorí so slzami v očiach uvedomujúc si, že prišla o niečo, čo sprevádzalo celý jej profesionálny život. V dokumente sú aj ukážky z jej niektorých fyzioterapeutických sedení spolu s úprimnými rozhovormi a archívnymi zábermi z jej skúšok a koncertov.

Upútavka na dokument:

"Týchto pár posledných rokov od zistenia môjho stavu, ma viedlo k tomu, aby som sa s ním naučila žiť a zvládať ho, no nenechať sa ním definovať. Chcela som zdokumentovať túto časť svojho života, pokúsiť sa zvýšiť povedomie o tomto málo známom stave, pomôcť ostatným, ktorí zdieľajú túto diagnózu," vysvetľovala diva, ktorá sa rozhodla šíriť osvetu a chorobu neskrývať. Céline Dion vo februári prekvapivo vystúpila na pódium na Grammy v LA, aby udelila hlavnú cenu speváčke Taylor Swift. A len prednedávnom povedala, že ju jej sila vôle núti "veľmi tvrdo pracovať", aby mohla opäť vystupovať naživo. Kiežby sa jej táto túžba splnila.

Najčítanejšie