Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
So skonom Patejdla Elán neskončil! TENTO muzikant ho v kapele nahradí!
Zdielať na

So skonom Patejdla Elán neskončil! TENTO muzikant ho v kapele nahradí!

Archívna reportáž

Po piatich rokoch sa skupina Elán objaví opäť na koncertných pódiách a ako inak, rovno na tých najväčších - v pražskej O2 Aréne a v bratislavskej Tipos Aréne. Odohrajú päť koncertov, v ktorých vzdajú aj hold ich vlani zosnulému členovi Vašovi Patejdlovi. Hľadali za neho náhradu a napokon vybrali skúseného hráča na klávesových nástrojoch Pavla Bartovica (46). Skupina ho predstavila teraz v Prahe spolu aj s ich novou pesničkou.

​Aj keď v minulosti hrozilo, že skupina Elán skončí s koncertnou činnosťou aj inými aktivitami, akoby jej členovia nabrali opäť "elán" a oznámili dva septembrové termíny na ich nové koncerty. Po tom, čo sa vypredali, pridali ďalšie dva a napokon ešte jeden aj na rok 2025. Ako prezradil frontman skupiny Jožo Ráž, pred úmrtím Vaša Patejdla mu sľúbili dva koncerty na jeho počesť, čo aj dodržia. Na jeho miesto za klávesmi vybrali skúseného Pavla Bartovica, ktorého rozsah hudobných aktivít je skutočne obdivuhodný. Hrá aj so skupinou Modus, kde ho spoznal Jano Baláž.

V televíznej relácii Showtime počas pracovnej návštevy Prahy Baláž povedal: "Ja s ním hrám v kapele Modus. Už som vedel, čo je zač, aký je to človek a či by pasoval do našej muziky." Keď ho navrhol Jožovi Rážovi, ten aj ako frontman Elánu okamžite súhlasil. Baláž si myslí, že by súhlasil aj Vašo Patejdl. "Tiež ho poznal, vedel, že to bol dobrý muzikant," mieni aj Jožo Ráž. K novému postu sa vyjadril sám Pavol Bartovic. "Pre mňa je to veľká pocta byť členom kapely Elán. Beriem to s pokorou, ale nejdem nahradiť Vaša, to sa nedá," podotkol s patričnou pokorou.

V Prahe na stretnutí s novinármi muzikanti prezentovali novú skladbu Znova sa ma dotkni. Autorom hudby je Ľubo Horňák, ktorý hrá v Eláne na klávesové nástroje. Text napísal jeden z dvorných textárov skupiny Juraj Soviar. "Snáď sa dopracujeme k ďalšej doske, plánujeme jeden veľký koncert. Elán nikdy neskončí," vyjadril sa Jožo Ráž, ktorý mal však v minulosti už viackrát chuť skupinu opustiť. "Myslel som to vtedy naozaj, ale život to zmenil. Pódium a publikum milujem a som na tom závislý," netajil sa Ráž láskou k jeho povolaniu a podľa všetkého už rozlúčkové koncerty, akých mali v minulosti zopár, nehrozia.

Najčítanejšie