Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Veľká radosť klanu Kandráčovcov! Významné ocenenie pre vzácneho človeka!
Zdielať na

Veľká radosť klanu Kandráčovcov! Významné ocenenie pre vzácneho človeka!

Archívna reportáž

Kandráčovci sa stali na Slovensku priam fenoménom, základy lásky k hudbe a spevu zasadila nepochybne aj pani Monika

Azda celé Slovensko pozná Kandráčovcov, na čele s Ondrejom. No ktovie, či by sa tento talent strednej a najmladšej generácie Kandráčovského klanu prejavil, keby tam neboli skutočne kvalitné základy od predkov. Ondrejova a Milanova mama, Monika Kandráčová (68), odovzdala svojim deťom talentu až-až.

Monika Kandráčová, rodáčka z Ďačova, mala v uplynulých dňoch skutočne radostný dôvod, aby prešla republiku krížom až do Bratislavy. V Primaciálnom paláci sa odovzdávala cena patróna umelcov Fra Angelico v kategóriách slovesného, výtvarného a hudobného umenia, a ocenení boli aj tí, ktorí mimoriadne pričinili o rozvoj kresťanskej kultúry na Slovensku.

V oblasti hudobného umenia si ocenenie odniesla aj Monika Kandráčová. "Je mi veľkou cťou, že ma komisia vybrala na ocenenie za moju dlhoročnú činnosť, je to morálne ocenie mojej životnej činnosti. Ďakujem pánu Bohu, že som zdedila dar spevu po mojich rodičoch, starých rodičoch a prarodičoch, aj pánu biskupovi Rábekovi za udelenie vyznamenania Fra Angelica, ako aj rodine, príbuzným, známym, môjmu nebohému manželovi, priateľom, kňazom, učiteľom a všetkým ľuďom, ktorí formovali môj život. Toto vyznamenanie patrí aj im, vrelá vďaka," povedala ocenená umelkyňa.

"Liturgický spev je pre mňa ako modlitba vyjadrená piesňou a hudbou, je výrazom oduševnených náboženských citov a oslavou samého Boha. Od malička môj život sprevádzali piesne, boli mojimi učiteľkami, mojou radosťou, ale aj citovým zážitkom nielen na našom dvore, ale aj v našom chráme v Ďačove, kde som sa narodila. Už vtedy si ľudia všimli môj vzťah ku spievaniu, veľkú zásluhu mal na tom môj dedko, ktorý bol v našom chráme 46 rokov predspevák. Ako dievča som chodila stále s ním a som sa priučila mnoho piesní. Keď zneli v chráme, nadchýnala som sa ich krásou a prenikali celým mojím vnútrom a práve tieto spevy ma ovplyvnili na celý život. Pre mňa je spev prirodzený spôsob ako vyjadriť vnútorné bohatstvo," krásne zhodnotila význam spevu vo svojom živote. A tento silný príbeh pokračuje. "V tom mojom bohatstve prebrali štafetu aj moji synovia Milan a Ondrej, a odovzdávam to aj mojim vnúčatám, z ktorých mám veľkú radosť," zhodnotila čerstvá držiteľka medaily s vyobrazením patróna umelcov, ktorá svoje umenie, so synom Ondrejom po boku, predviedla aj na slávnosti odovzdávania ocenení Fra Angelica.

Takto dokonalo to ladí mame a synovi:

Najčítanejšie