Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kraus môže byť na syna hrdý! Muzikant David sa rozhodol ísť pomáhať na Ukrajinu!
Zdielať na

Kraus môže byť na syna hrdý! Muzikant David sa rozhodol ísť pomáhať na Ukrajinu!

Archívna reportáž

David bol roky súčasťou šou jeho otca

Medzi rôznymi zbierkami na pomoc Ukrajine zaujala v posledných týždňoch aj tá, ktorej tvárou sa stal herec a spevák David Kraus. Nedávno sa ukončila a je určená pre tých azda najohrozenejších, Rómov a ich deti z ich tábora v ukrajinskom Mukačeve. Vyhlásila ju 3. januára nezisková organizácia Romodrom, ktorej duchovným otcom je jeho dlhoročný kamarát a člen jeho skupiny Milan Šenki spolu s Nikolom Taragošom.

​Syn známeho herca a moderátora Jana Krausa, spevák a muzikant David, už neraz spomínal, že má k Rómom blízky vzťah už od svojho detstva. Ako dyslektikt a dysgrafik s ADHD sa vraj v škole cítil ako outsider, aj preto rád blicoval, kde sa s nimi zblížil. Mali podobný temperament, a keď si zakladal hudobné kapely, vždy boli ich súčasťou. Pred vyše šestnástimi rokmi prijal talentovaného Milana Šenkiho a má ho takmer za brata. Odkedy Milan založil neziskovku Romodrom, je aj David jej podporovateľom. Keď začala na Ukrajine vojna, svoju pomoc začali smerovať aj tam.

Aktuálna zbierka pre rómsky tábor, kde je počas dvoch rokov vojenského konfliktu údajne sústredených až okolo sedemnásťtisíc Rómov, najmä detí a mládeže z rôznych ukrajinských oblastí, skončila s úspechom. Namiesto predpokladaných päť dodávok pôjdu na Ukrajinu až s takmer desaťnásobným množstvom nákladu s potrebnou pomocou. "Teším sa a keď pomoc povezieme do Mukačeva, určite pôjdem tiež," povedal odvážny David v rozhovore pre Romea TV. Zbierku propagoval aj na Instagrame a k jeho výzve na zbierku sa pripojila napríklad aj herečka Jitka Schneiderová a mnohí ďalší.

Vypočujte si jednu z najnovších Davidových piesní:

David mal odvahu ísť do Mukačeva s pomocou už viackrát. "Videl som asi tú najsmutnejšiu a najchudobnejšiu osadu vo svojom živote, a to som v niekoľkých už bol. Títo ľudia na tom boli najhoršie. Keď sme odtiaľ odchádzali, v aute bolo úplné ticho. Niečo také musíte v sebe spracovať. Najhoršie je, že tých ľudí je toľko, že sa temer nikdy nedostane na všetkých. Teraz si myslím, že máme vecí, najmä pre deti, že pomôžeme všetkým," spomínal v TV Romea. V krutej zime, ktorá tam teraz panuje, iste privítajú najmä matrace, prikrývky a teplé oblečenie. Síce nejde o oblasť bezprostredne ohrozenú útokmi, no svojím spôsobom sa tam tiež bojuje o život. A Davidovi slúži ku cti, že myslí aj na skupinu ľudí, ktorým sa obvykle pomáha až na poslednom mieste.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa David (@davidkrausofficial)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa David (@davidkrausofficial)

Najčítanejšie