Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Jasný odkaz Aničky Slováčkovej! TOTO rozhodne nechce počuť chorý na rakovinu!
Zdielať na

Jasný odkaz Aničky Slováčkovej! TOTO rozhodne nechce počuť chorý na rakovinu!

Zdroj: Instagram/AS

Pre mladých ľudí môže byť Anička Slováčková (28) príkladom, ako odolávať skúškam života. Hoci sa narodila do slávnej rodiny, zostala skromná a k životu sa stavia s pokorou. Veľkou skúškou bola pre ňu pred štyrmi rokmi rakovina prsníka, ktorú úspešne porazila, no akoby to nestačilo, vrátila sa opäť, tentokrát udrela na pľúca. Anička je tak už, žiaľ, ostrieľaná onkologická pacientka a presne vie, ako by mali ľudia komunikovať s tými, ktorí práve zažívajú boj s rakovinou.

​Pre Aničku Slováčkovú sa stal Instagram ideálnou formou komunikácie s jej fanúšikmi. Po vyliečení z rakoviny prsníka pred štyrmi rokmi sa snažila prostredníctvom svojich príspevkov šíriť osvetu o prevencii. Jej návrat ju poriadne zaskočil, ale nezostáva jej nič iné, ako opäť zabojovať. Nie vždy sa stretáva s pochopením a rôzne necitlivé poznámky ju vedia nahnevať. Napísala k tomu na Instagrame pomerne rozsiahly príspevok s piatimi hlavnými bodmi, čomu sa majú ľudia pri kontakte s onkologickými pacientmi vyvarovať.

Jej päť bodov zahŕňa najhoršie vety pre pacienta: 1. Si mladý/á, to zvládneš. 2. A to si si tie vlasy vážne musel/a oholiť? 3. Tak to na tom asi nie si zas tak zle/nie je ti asi tak zle, keď si taký/á pri tele ALEBO No teda, schudol/a si, vyzeráš fakt super!!! 4. Mne na to zomrel ten, ten a ten. 5. Sú na tom ľudia ďaleko horšie, tak sa nesťažuj.

Vypočujte si jednu z najnovších Aničkiných pesničiek:

Anička však neostala len pri vymenovaní bodo, ale ku každému napísala svoj komentár: "Prvý bod ani nebudem komentovať… to sa mi zdá úplne out," začala Anička a rovno pokračovala druhým bodom: "Asi si ľudia, čo kvôli nejakej liečbe prichádzajú o vlasy, tú hlavu oholia len tak pre zábavu, nie?" V treťom bode prosila, aby sa snažili celkovo veľmi nekomentovať fyzické zmeny, ktoré sa u ľudí počas náročnej liečby prejavujú. "Väčšinou s tým nič veľmi nejde urobiť a len nás to potom trápi," priznala zjavne s osobnou skúsenosťou. V štvrtom bode snáď ani netreba povedať, že tým veľmi pozitívne myslenie onko pacientom nepridávajú. Napokon k piatemu bodu dodala len toľko, že síce chápe, že sú na tom ľudia stokrát horšie a je jej to ľúto, ale..: "To je ako keby vám niekto vyslovene napľul do xichtu. Každý máme tú hranicu únosnosti nastavenú inak a nie je fér toto komukoľvek, kedykoľvek povedať."

Anička ale pridala aj rady, ako komunikovať. "Mne osobne najviac pomáha, keď ma niekto napríklad vypočuje," naznačila azda svojim priateľom, čo robiť. "Všetko je dosť individuálne, a tak je fajn sa snažiť byť čo najviac empatický k druhým. Myslím, že nič nepokazíme tým, keď ponúkneme svoju pomoc alebo povieme: ‘Som tu pre teba‘," poradila mnohým, ktorí majú vo svojom okolí človeka chorého na rakovinu a nevedia si rady, ako komunikovať. No stále platí, že to je individuálne a každému môže vyhovovať niečo iné, treba len načúvať.

Najčítanejšie