Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slávna speváčka Kubišová v nemocnici! Vážny hazard, ako sa to mohlo stať?!
Zdielať na

Slávna speváčka Kubišová v nemocnici! Vážny hazard, ako sa to mohlo stať?!

Kubišová je v názoroch veľmi otvorená

Spevácka legenda šesťdesiatych rokov minulého storočia, ikona Pražskej jari a interpretka už priam kultových piesní ako Nechte zvony znít, Depeše a najmä Modlitba pre Martu, Marta Kubišová, na tom nie je zdravotne najlepšie. Vlani oslávila 1. novembra 80 rokov, ale už od začiatku roka trpela po zdravotnej stránke, ba v júli ju museli akútne operovať kvôli perforácii čreva. O pár týždňov nato jej mal hroziť druhý infarkt. Tento rok zas zle znášala letné horúčavy a mala problémy aj s močovým mechúrom. Kvôli tomu sa viackrát nezúčastnila akcií, kam bola pozvaná. A teraz prišiel ďalší kolaps.

​Už pred šiestimi rokmi sa česká speváčka Marta Kubišová rozhodla, že nebude ďalej koncertovať, lebo sa na to necítila. V roku 2015 ju postihol infarkt a musí sa šetriť. Dobre jej neurobilo ani obdobie pandémie, keď sa po tretej dávke injekcie proti covidu v novembri 2021 cítila niekoľko týždňov veľmi zle, ako tvrdila. Vlani zas v júni jej zas údajne priamo počas preberania plakety s čestným občianstvom hlavného mesta Prahy hrozil druhý infarkt, v júli podstúpila operáciu čreva a v auguste načas stratila hlas po prechladnutí. Našťastie na svoju osemdesiatku v novembri už mala byť ako tak v poriadku a mohla absolvovať viacero akcií na jej počesť.

Tento rok ale musela odmietnuť pozvanie na Hrad, kde sa mala v marci ako morálna ikona a symbol slobody zúčastniť inaugurácie Petra Pavla za prezidenta. "Kvôli zubu mi nasadili antibiotiká, to by som ešte prežila, potom som ale dostala zápal močového mechúra, a tak nemôžem ani so psom na prechádzku. Musela som sa z inaugurácie ospravedlniť. Stáť na balkóne pre mňa bolo načisto vylúčené, nemohla by som predsa stále niekam odbiehať," vysvetľovala potom Kubišová. V lete jej nerobili dobre horúčavy, no čo je prekvapivé, kolaps kvôli dehydratácii prišiel až teraz.

Pripomeňte si Kubišovej najslávnejšiu pieseň:

Speváčku dávali dokopy v nemocnici, kde ju upozornili, že musí veľa piť. Je skutočne zarážajúce, že poznajúc svoje krehké zdravie speváčka takto riskuje a nepristupuje k svojmu organizmu práve zodpovedne. Až intervencia lekárov zabrala. "Snažím sa teraz piť aspoň 1,5 litrov tekutín denne. Ale musím sa zároveň šetriť. Mrzí ma to, ale necítim sa ešte dobre. Ale zas ako stále pijem, tak som stále na záchode, tak sa držím blízko neho..," vysvetlila pre Český rozhlas, ako aktuálne funguje.

​Jej dávny kolega a kamarát Václav Neckář dúfa, že sa Marte podarí prísť na jeho narodeninový koncert, ktorý sa má konať v pražskom divadle Hybernia deň pred jeho osemdesiatkou, 22. októbra. Má radosť, že mu sľúbila vystúpiť s piesňami Massachusetts a Časy se mění. Tú druhú mala spievať aj na inaugurácii prezidenta, čo ale odmietla. "Povedala mi, že som pre ňu dôležitejší ako prezident a pokiaľ bude živá, príde za akýchkoľvek okolností," pochválil sa Neckář, ktorý sa teší aj na Jarka Nohavicu, ktorý má zaspievať Václavák. Tak snáď sa tam v zdraví všetci zídu.

Najčítanejšie