Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bagárová priznáva: Diagnostikovali mi duševnú chorobu!
Zdielať na

Bagárová priznáva: Diagnostikovali mi duševnú chorobu!

Archívna reportáž

Odkedy sa Ruminka narodila, Natálie bola Monike vždy nápomocná, kým nedošiel zlom

Niekedy zdanie klame a to, čo sa zdá byť na pohľad jasné, je v skutočnosti úplne inak. Trvalo rok, pokým sa na pohľad vždy veselá Natália Bagárová (23), sestra speváčky Moniky Bagárovej (29), odvážila vyjsť s pravdou von o svojich vážnych psychických problémoch, ktoré ju vtedy sužovali. Trpela ťažkými depresiami a uvažovala aj nad spáchaním samovraždy. V takomto stave nedokázala neraz ani vstať z postele. Oporou jej boli najmä rodičia a včasná liečba, ku ktorej jej napomohla návšteva krízového centra. Teraz sa už cíti byť v poriadku.

​Mladá speváčka a tanečnica Natália Bagárová priznala, že jej odborníci diagnostikovali psychickú chorobu s názvom OCD, teda s obsedantno-kompulzívnu poruchu, ktorá poriadne znepríjemňuje život, najmä ak sa vymkne kontrole. Natálie o svojom prípade začala písať iba nedávno aj na sociálnej sieti. Dokonca vraj pociťovala strach, že ublíži neterke Rumii (3), potom z toho, že niekoho zrazí autom. Preto sa s Rumiou radšej nestýkala a prestala šoférovať. OCD sa prejavuje vtieravými až neodbytnými myšlienkami, čo bol aj jej prípad. Postupne jej prestalo slúžiť aj telo, až nedokázala vstať z postele. "Museli ma umývať, schudla som 10 až 15 kíl. Plakala som, nechcela som žiť, strácala som samu seba," zverila sa na sociálnej sieti. V jednom momente vraj už stála pri okne, že to ukončí. V pude sebazáchovy zavolala domov a mama jej hneď prišla na pomoc.

Urobila dobre, že neskôr kontaktovala a následne aj navštívila krízové centrum. Začala brať antidepresíva, ktorým sa dovtedy bránila. O jej probléme potom zaspievala aj v piesni Linka bezpečia s vydareným klipom. Teraz už funguje naplno, cíti sa oveľa lepšie, ako tvrdila v rozhovore pre Expres.cz. "Našťastie som to obdobie mala približne tri štyri mesiace a strašne rýchlo som tie problémy začala riešiť vďaka svojej rodine, kamarátom a tomu, že som ich nechcela zanedbať, ba naopak sa z toho nejakým spôsobom dostať," ozrejmila svoju situáciu spred roka sestra Moniky Bagárovej.

Natálie a jej pieseň, ktorá je tak trochu spoveďou:

Práve intenzívna prítomnosť sestry jej ale veľmi chýbala, no jej dôvody sú pochopiteľné. "Tým, že má Monika malú, venovala jej všetok čas. Najväčšiu oporu som mala u mamky, otca a môjho muža, ale sestra mi písala, zháňala mi rôznych doktorov, ktorí by mi mohli pomôcť," vysvetlila Natálie, ako sa do procesu zapojila jej slávna staršia sestra. Podstatné je, že teraz už dokáže pomenovať aj príčiny, z ktorých plynula jej úzkosť a depresívne stavy. A povedala to skutočne bez servítky.

Zdá sa, že Natálie je už v poriadku, sústredí sa na seba:

"Dnešný svet nie je v poriadku, je zahltený negatívnymi správami. Človek to strašne rýchle vstrebáva a nie každý sa s tým dokáže popasovať. Zároveň to môže byť spôsobené niečim hlbším, povedzme niečím, čo má človek hlboko od detstva a môže to preniknúť v moment, keď zažije nad rámec stresu," zamýšľala sa Natália. Po tom, čo sa s jej psychickým problémom zverila na sociálnej sieti, prišlo mnoho ohlasov. "Bola som zahltená toľkými správami, že som nedokázala na všetko odpísať. Počítala som s tým, že mi ľudia budú písať a rozprávať svoje problémy, takže som nebola vôbec prekvapená, pretože tým trpí strašne veľa ľudí, len sa s tým boja ísť von. Urobila som nejaký krok a chcela som tým ľudí podporiť, aby to nenechali v sebe, šli s tým von a riešili to, pretože to riešenie je jeden z prvých krokov, ktorý musíte urobiť, aby ste sa cítili lepšie," odkázala na záver.

Pre ženu

Najčítanejšie