Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najväčší hitmaker Slovenska, aj TIETO piesne zložil! Po Patejdlovi ostala obrovská zbierka mega hitov
Zdielať na

Najväčší hitmaker Slovenska, aj TIETO piesne zložil! Po Patejdlovi ostala obrovská zbierka mega hitov

Hoci azda väčšina verejnosti vnímala Vaša Patejdla († 68) ako speváka z Elánu hrajúceho na klávesy, je to len zlomok z jeho nesmierne bohatého prínosu pre slovenskú kultúru. Jeho neobvyklý hlas pripomínajci BeeGees mu zabezpečil absolútnu rozpoznateľnosť medzi spevákmi v rámci celého niekdajšieho Československa, no je to najmä Patejdlova skladateľská činnosť, ktorá z neho spravila zaslúžene kráľa medzi slovenskými hitmakermi.

​Patejdl bol skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. Bol jedným zo zakladateľov najúspešnej slovenskej skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. Na konci roku 1984 z kapely odišiel, no v roku 1996 sa k zakladajúcim členom Rážovi a Balážovi opäť pridal a absolvovali niekoľko turné a mega koncertov.

Narodil sa ako Václav Patejdl 10. októbra 1954 v Karlových Varoch Po ukončení SVŠ absolvoval štúdium kompozície u profesora Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislave. V roku 1968 bol jedným zo zakladateľov skupiny Elán, po odchode sa vydal na úspešnú sólovú dráhu. Patejdl zvíťazil na Bratislavskej lýre 1987, získal aj iné ocenenia. Medzi jeho najväčšie hity patria piesne Zlodej slnečníc, Voňavky dievčat, Ak nie si moja, Nepriznaná, Ja viem, Umenie žiť, Kamarátka Nádej, Dvojčatá, ale autorsky určite netreba zabudnúť ani na megahit Voda, čo ma drží nad vodou.

​Podieľal sa na tvorbe viacerých slovenských i zahraničných interpretov, napríklad Beáta Dubasová, Marika Gombitová, Banket či Heidi Janků. Ako skladateľ filmovej hudby sa preslávil piesňami do filmu z roku 1985 Fontána pre Zuzanu a jeho niekoľkých pokračovaní. Podieľal sa aj na tvorbe viacerých muzikálov, ako veľmi úspešný Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Snehulienka a sedem pretekárov, Tisícročná včela, Adam Šangala či v Česku Don Juan a Alenka v ríši zázrakov. Patejdl vydal deväť albumov, na čele s veľmi úspešným albumom Chlapčenský úsmev. Pre deti vydal tri albumy, v spolupráci s Beatou Dubasovou, Petrom Nagyom a Patríciou Jarjabkovou.

​Už pred dvanástimi rokmi sa presťahoval do Prahy, kde žil s takmer o dvadsať rokov mladšou manželkou Milušou. S tou vychovával syna Benjamína (17). Predtým bol ženatý 31 rokov s Alenou Patejdlovou, s ktorou mal dvoch synov, Vaša a Roba, ktorý sa tiež venuje spevu. Pri pohľade na jeho web stránku je jasné, že na jeseň neplánoval oddych, naplánované mal koncerty od 3. septembra až do konca roka. Žiaľ, jeho fanúšikovia sa už tohto sympatického a multitalentovaného umelca nedočkajú. 

Najčítanejšie