Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zomrela slávna speváčka Sinéad O'Connor († 56), skonala rok po samovražde syna
Zdielať na

Zomrela slávna speváčka Sinéad O'Connor († 56), skonala rok po samovražde syna

Smutná správa prišla z Írska. Vo veku len 56 rokov odišla na druhý svet slávna speváčka Sinéad O'Connor za zatiaľ nezverejnených okolností. Jej najbližší vo vyhlásení uviedli: "S veľkým zármutkom oznamujeme, že naša milovaná Sinéad zomrela." Jej rodina a priatelia sú zdrvení a požiadali o súkromie v tomto veľmi ťažkom období.

​Podľa denníka Irish Times zomrela rodáčka z Dublinu už v utorok večer, viac informácií k okolnostiam jej predčasného skonu ale nie je dostupných.

Po speváčke nesrmteľného hit Nothing Compares 2 U zostali tri deti. Jej syn Shane zomrel minulý rok vo veku 17 rokov, keď spáchal samovraždu po úteku z psychiatrickej kliniky. V jednom zo svojich posledných príspevkov na sociálnych sieťach Sinead zverejnila na Twitteri fotografiu svojho zosnulého syna a napísala: "Odvtedy žijem ako nemŕtvy nočný tvor. Bol láskou môjho života, svetlom mojej duše."

O'Connor sa narodila 8. decembra 1966 v Dubline ako Sinéad Marie Bernadette O'Connor a preslávila sa koncom 80. rokov 20. storočia debutovým albumom The Lion and the Cobra, pričom v roku 1990 dosiahla celosvetový úspech s novou úpravou Princeovej piesne Nothing Compares 2 U. Po rozvode rodičov, keď mala osem rokov, O'Connor tvrdila, že bola fyzicky zneužívaná, podrobne to opísala v piesni "Fire on Babylon", a dôsledne sa zasadzovala za zneužívané deti.

Sinéad sa nevedela zmieriť so skonom syna, toto je jeden z jej posledných príspevkov na sociálnej sieti:

Twitter

​Jej záujem o hudbu sa začal v roku 1979, keď ju vo veku 15 rokov kvôli krádežiam v obchode a záškoláctvu umiestnili na 18 mesiacov do nechválne známeho Magdalénskeho azylového domu. Tu sa začala rozvíjať v oblasti písania a hudby a následne ju "objavil" bubeník populárnej írskej skupiny Tua Nua. V roku 1985 počas účinkovania v skupine Ton Ton Macoute odišla do Londýna, kde podpísala zmluvu s vydavateľstvom Ensign records. Vo veku 20 rokov, počas nahrávania svojho prvého albumu The Lion and the Cobra, otehotnela so svojím bubeníkom Johnom Reynoldsom. v roku 1987 sa im narodil syn Jake a zosobášili sa.

Sinéad síce bola aj na Instagrame, no príspevky nepridávala. Posledný je spred 7 rokov, no jeho obsah vyznieva obzvlášť smutne: "Milujte život, ktorý máte, a buďte vďační za to, čo ste!"

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sinead O'Connor (@oconnor.sinead)

Jej prvý album bol vyhlásený za "senzáciu", dosiahol status zlatej platne a O'Connorovej vyniesol nomináciu na Grammy. Po vydaní druhého albumu - I Do Not Want What I Haven't Got (1990) - si vytvorila typickú identitu, najmä jej charakteristickú vyholenú hlavu. Spočiatku to bolo vyjadrenie proti tradičným názorom na ženy. "Necítim sa ako ja, pokiaľ nemám vyholené vlasy. Takže aj keď budem stará dáma, budem mať holú hlavu," vyjadrila sa, žiaľ, stará dáma už nikdy nebude. Album obsahoval prelomový hit "Nothing Compares 2 U", vďaka ktorému dosiahla status superhviezdy. Pieseň vyniesla speváčke niekoľko nominácií na Grammy, napokon v roku 1991 získala Grammy za najlepší alternatívny hudobný výkon, ale odovzdávanie cien bojkotovala. Časopis Rolling Stone ju tiež v roku 1991 vyhlásil za umelkyňu roka.

Pripomeňte si druhú najznámejšiu pieseň:

V roku 1994 otehotnela s írskym novinárom Johnom Watersom. Porodila druhé dieťa, dcéru, ktorá dostala meno Roisin. Koncom 90. rokov bola O'Connor vysvätená za kňažku a želala si, aby ju volali Matka Bernadette Mary. Psychické problémy speávčky začali vychádzať na povrch, keď v roku 2007 v The Oprah Winfrey Show prezradila, že jej pred štyrmi rokmi diagnostikovali bipolárnu poruchu a v roku 1999 sa v deň svojich 33. narodenín pokúsila o samovraždu. V roku 2012 O'Connorová na svojej webovej stránke oznámila, že je na tom "veľmi zle" a koncom roka 2011 sa zrútila. V roku 2014 však uviedla, že v skutočnosti bipolárnou poruchou netrpí, a neskôr svoj psychický stav zdôvodnila nedostatočnou hormonálnou substitučnou liečbou po hysterektómii.

Okrem hudby O'Connor počas svojej kariéry využívala svoj hlas na zvyšovanie povedomia o charitatívnych organizáciách, problémoch a kauzách. Počas svojej dlhej kariéry sa ocitla v centre mnohých kontroverzií. Najmä v roku 1992 využila vystúpenie v Saturday Night Live na protest proti zneužívaniu detí, keď roztrhala obrázok pápeža Jána Pavla II. a zároveň spievala slovo "zlo". V roku 2017 si zmenila meno na Magda Davitt. O rok neskôr konvertovala na islam a znova si zmenila meno, tentoraz na Shuhada Sadaqat.

Okrem detí Jakea a Roisin sa jej v roku 2004 narodilo tretie dieťa Shane s hudobníkom Donalom Lunnym a štvrtý syn Yeshua s Frankom Bonadiom. V roku 2001 sa vydala za britského novinára Nicka Sommerlada, manželstvo sa skončilo v roku 2004. V rokoch 2010 - 2011 bola vydatá za dlhoročného priateľa a spolupracovníka Steva Cooneyho. Jej štvrté manželstvo bolo s írskym terapeutom Barrym Herridgeom - trvalo 17 dní. O'Connorová bola aj starou mamou, po tom, čo jej syn s partnerkou v roku 2015 privítal chlapčeka.

Najčítanejšie