Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zásadné priznanie krivdy! TOHTO svedectva a ospravedlnenia sa Gott počas života nedočkal!
Zdielať na

Zásadné priznanie krivdy! TOHTO svedectva a ospravedlnenia sa Gott počas života nedočkal!

Archívna reportáž

Nie je žiadnou novinkou, že politika zasahuje do všetkých odvetví ľudskej činnosti, vrátane umenia. Politici sa snažia o podporu populárnych umelcov, aby tým získali kredit a sympatie verejnosti. Veľmi vypuklé to bolo počas minulého režimu, v ktorom na jeho čele stála komunistická strana. Veľmi im prekážala iniciatíva s názvom Charta 77 kritizujúca politickú a štátnu moc za nedodržiavanie ľudských a občianskych práv a potlačovanie slobody prejavu. Ako jej protiváhu sa preto rozhodli spísať tzv. Antichartu s vyhlásením a podpismi významných československých osobností, prevažne z kruhov známych umelcov. Medzi nimi sa ocitol aj Karel Gott (†80) a vyčítal si to až do konca života. Ale ten, kto to mal na svedomí, si to vyčíta zjavne tiež, hoci trochu neskoro.

​Rehabilitovať Karla Gotta sa odhodlal aj údajne posledný žijúci svedok vzniku Anticharty, kedysi prvý námestník riaditeľa Pragokoncertu Josef Posejpal (88). Pre Blesk.cz vysvetlil, čo sa udialo počas osudného stretnutia, kam pozvali Karla Gotta, Karla Svobodu, Ladislava Štajdla, Evu Pilarovú a Karla Vágnera. Spolu s riaditeľom im oznámil: "V Divadle hudby sa bude konať schôdza s názvom Za nové tvorivé činy v mene socializmu a mieru. Pretože ste v hudobnej sfére vedúce osobnosti, musíte vystúpiť s prehláseniami, ktoré už máme napísané." Odvahu ohradiť sa voči tomu mal vraj iba Gott s námietkou: "Prečo mám toto čítať ja? Prečo to nedáte spevákom, ktorí sú v strane?"  Na to mu mal riaditeľ Hrabal odpovedať: "Pretože si kráľ!" 

Počas toho sedenia podľa slov Josefa Posejpala nepadlo ani raz slovo Charta 77 či Anticharta. Z uvedených pozvaných umelcov je nažive jedine Karel Vágner, ktorý by mohol túto verziu dosvedčiť. "Veď oni ju ani nečítali," tvrdí bývalý námestník Pragokoncertu o texte Anticharty s tým, že si mysleli, že idú na schôdzu, ktorá sa konala štyrikrát do roka s povinnou účasťou, kde sa hneď po príchode podpisovala prezenčná listina. "Chcem tým povedať, že nikto z účastníkov teda nemohol podpísať tzv. Antichartu, pretože nič také v písanej podobe jednoducho neexistovalo!" vysvetľoval s dodatkom, že až neskôr na ÚV komunistickej strany z toho urobili nejakú Antichartu. Veľmi ho to mrzí najmä kvôli Gottovi, ktorého považuje najcharakternejšiu osobu v umeleckej brandži, aj preto sa rozhodol na sklonku života priznať pravdu.

Politickým témam a propagande sa, podobne ako dnes, nevyhli ani speváci či herci, pozrite si rečníkov spomínanej Anticharty z roku 1977:

"Vždy mi zviera žalúdok, keď len počujem slovo Anticharta. Je mi to neustále predhadzované ako moje ľudské zlyhanie. Bola to rafinovaná hra súdruhov, ktorí ma do podivnej úlohy obsadili," vyjadril sa neraz zosnulý Karel Gott. "Bol čestný a ťažko zlomiteľný. Bol to diplomat a vedel sa dobre z jemu nepríjemných vecí vykrútiť," skonštatoval s úctou Posejpal na adresu Gotta. Dokázal sa vraj dohodnúť aj s vedúcim oddelenia kultúry na ÚV KSČ, keď sa s ním porozprával pri popíjaní kvalitného vína, ktoré priniesol. "Bola to jednoducho taká doba, v ktorej sme sa museli naučiť pohybovať," konštatoval bývalý námestník Pragokoncertu. "Je mi ľúto, že sme tento rozhovor neviedli, kým Karel Gott ešte žil. Viema ako ho tzv. Anticharta trápila," kajal sa na záver. Fakt je, že si Karel takúto rehablitáciu zaslúžil ešte počas života, no ku cti Posejpalovi slúži, že sa odhodlal aspoň teraz.

Karel Gott sa ospravedlnenia, žiaľ, nedožil:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott (@officialkarelgott)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie