Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Zomrel držiteľ Oscara a autor mnohých nesmrteľných hitov! Jeho piesne pozná každý!
Zdielať na

Zomrel držiteľ Oscara a autor mnohých nesmrteľných hitov! Jeho piesne pozná každý!

Zdroj: pexels.com

Smutná správa prišla spoza oceánu. Vo veku krásnych 94 rokov skonal legendárny skladateľ a držiteľ Oscara Burt Bacharach.

​Bacharach zomrel v stredu doma v Los Angeles prirodzenou smrťou, uviedla vo štvrtok publicistka Tina Brausam. Za posledných 70 rokov sa jeho skladateľskej genialite, keď stál sa piesňami, ktoré sú hitmi ešte dlho po ich napísaní, vyrovnali len Lennon-McCartney a azda ešte pár mien. Od 50. rokov minulého storočia mal na konte množstvo hitov v Top 10 a jeho hudba znela všade, či už to boli hity ako Walk On By, Raindrops Keep Fallin' on My Head, Alfie, What's New, Pussycat? či Say a Little Prayer a ďalšie.

Jeho obľúbenou interpretkou bola Dionne Warwick, ale Bacharach, zvyčajne v tandeme s textárom Halom Davidom, vytvoril aj prvotriedny materiál pre Arethu Franklin, Dusty Springfield, Toma Jonesa a mnohých ďalších. Elvis Presley, Beatles a Frank Sinatra patrili medzi nespočetné množstvo umelcov, ktorí prebrali jeho piesne, pričom medzi novších interpretov, ktorí ho naspievali alebo nasamplovali, patria White Stripes, Stranglers či Cyndi Lauper.

Burt svoje piesne z času na čas interpretoval aj sám:

V roku 1970 získal dvoch Oscarov, a to za hudbu k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid a za pieseň Raindrops Keep Fallin' on My Head. Bacharach bol známy romantickými a melancholickými baladami, ktoré prekračovali hranicu medzi jazzom a popom a pravidelne sa umiestňovali na vrchole hitparád na oboch stranách Atlantiku.

Tom Jones a Bacharachov obrovský hit:

Klavirista nadšený pre jazz sa narodil 12. mája 1928 v Kansas City v štáte Missouri a študoval kompozičné umenie na viacerých amerických univerzitách. Po skončení vojenskej služby si ho najala Marlene Dietrichová ako aranžéra a hudobného režiséra na svojich turné. Oženil sa štyrikrát, naposledy v roku 1993 s Jane Hansen. Ostali po ňom traja potomkovia Oliver, Raleigh a Cristopher. Dcéra Nikki spáchala v roku 2007 vo veku 41 rokov samovraždu.

Bacharachova najobľúbenejšia speváčka s jeho hitom:

Najčítanejšie