Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Absolútna podlosť! Českú legendu podviedol jej priaznivec, podstrčili jej na podpis vážny dokument!
Zdielať na

Absolútna podlosť! Českú legendu podviedol jej priaznivec, podstrčili jej na podpis vážny dokument!

Archívna reportáž

Martu už dávno ovládla skepsa z toho, kam sa naše národy po roku 1989 posunuli

Legendárna speváčka Marta Kubišová (80) sa po vlaňajších oslavách stiahla opäť do súkromia. S kariérou speváčky sa rozlúčila, už keď dovŕšila sedemdesiatpäť rokov. Tvrdila, že spevák by mal vedieť, kedy skončiť, aby sa nestrápňoval. Dalo by sa očakávať, že sa vrhne do písania svojich memoárov, lebo v jej prípade by bolo naozaj o čom písať. Ona ale, naopak, túto myšlenku zavrhla po tom, čo ju znechutil jeden hanebný podraz.

​V tomto čudnom svete akoby nemal nikto úctu pred nikým, najmä, keď ide o peniaze. Dokonca aj takú osobnosť českej a slovenskej hudobnej scény, akou je Marta Kubišová, si niekto trúfol oklamať a zneužiť.  "Prácu na knihe mi otrávil jeden môj fanúšik," s trpkosťou odpovedala spevácka legenda na otázku Blesku, či pokračuje v písaní svojich memoárov, na ktoré mnohí netrpezlivo čakajú. "A to ma tak napálilo, tak naštvalo, že som prestala písať. Je tam veľa chýb, zlé fotografie..," dodala Kubišová, ktorej spevácka kariéra sa dá rozdeliť do dvoch etáp. Prvá od roku 1960 až 1970 a po dlhej odmlke kvôli jej politickým názorom začala druhá až po roku 1989, ktorá trvala až do jej rozhodnutia skončiť s vystupovaním pred piatimi rokmi.

Kubišovej rozhorčenie spôsobilo vlaňajšie vydanie knihy Luďka Chocholu s titulom Marta Kubišová - V piesňach a šou, ktorý sa spočiatku tváril, že patrí medzi je fanúšikov. Pri jednom zo stretnutí s fanúšikmi v príjemnom prostredí istého pražského hostinca totiž prišla reč aj na jej napísanie memoárov. "Dohadovali sme sa ešte, že mi pomôžu, ak budem niečo potrebovať pre svoju knihu k mojej prvej a druhej kariére," vybavuje si Kubišová momenty, keď malo dôjsť k jej fatálnej chybe. Niet pochýb, že jej priaznivec, ktorý sa radil medzi skalných fanúšikov, to mal  dobre premyslené a bez toho, aby Kubišovú kontaktoval a konzultoval, sa pustil do jej memoárov sám.

Vydanie knihy o Kubišovej k jej osemdesiatke od pre ňu neznámeho autora bol pre speváčku šok a okamžite kontaktovala vydavateľstvo. "Povedali mi, že prečo by to nemohli zverejniť, keď som k tomu dala súhlas. A oni mi ukázali nejaký mnou podpísaný papier!" zaskočili ju týmto argumentom. Spomenula si, že naozaj niečo v dobrej vôli podpísala. "Áno, podpísala som súhlas na vydanie, ale nebolo tam napísané k vydaniu čoho! Bol tam zmätok, niečo mi podstrčili a ja hlúpa som to podpísala a vlastne som nevedela ani čo," rezignovane konštatovala Kubišová.

"Som z toho taká nahnevaná, že teraz nemám chuť napísať ani riadok," uzavrela túto nepríjemnú tému legendárna speváčka. Radšej sa venuje mačkám v útulku a zdravotným problémom jej dvoch psov. Skutočne sa jej nedá čudovať, že po tom, ako ju podlo napálili, už na nič podobné nemá chuť. Ale pre jej fanúšikov je to nepochybne škoda.

Najčítanejšie