Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Elon vyštval ďalšiu superhviezdu! Skončil Elton John, Musk mu nechal odkaz!
Zdielať na
Hudba

Elon vyštval ďalšiu superhviezdu! Skončil Elton John, Musk mu nechal odkaz!

Keď Elon Musk, nový majiteľ sociálnej siete Twitter, vyhlásil 23. novembra, že už nebude uplatňovať pravidlo určené na boj proti "zavádzajúcim informáciám" týkajúcim sa epidémie covidu, tým, že ich bude blokovať, nastal medzi jeho používateľmi rozruch. Twitter už neuplatňuje sankcie ani proti iným tzv. dezinformáciám. Fanúšik úplnej slobody prejavu Elon sa v tomto názore nezhoduje s Eltonom Johnom. Spevácka legenda sa rozhodla na protest Twitter opustiť, podobne ako aj ďalšie hviezdy šoubiznisu.

​Kontroverzný miliardár po tom, čo kúpil v októbri Twitter za 44 miliárd dolárov, začal uplatňovať svoje predstavy o tejto organizácii veľkými zmenami, vrátane prepustenia polovice zamestnancov a väčšiny manažmentu s cieľom znížiť náklady. Okrem toho spoločnosť Twitter Inc má už zakrátko zaviesť nové kontrolné mechanizmy, ktoré umožnia spoločnostiam zabrániť zobrazovaniu ich reklám nad alebo pod tweetmi obsahujúcimi určité kľúčové slová. Nové kontrolné mechanizmy sú súčasťou snahy spoločnosti upokojiť a prilákať späť inzerentov, ktorí odtiaľ stiahli reklamy. Takmer 90 % príjmov tvoria zisky z predaja digitálnych reklám. Musk nedávno pripísal "masívny pokles príjmov" organizáciám na ochranu ľudských práv, ktoré tlačia na značky, aby pozastavili na Twitteri reklamy.

Podľa informácií amerického denníka The New York Times sa v prieskume zistilo, že od Muskovho nástupu do funkcie sa prudko zvýšil počet problematického obsahu a predtým zakázaných účtov na sociálnej sieti. Sir Elton John si preto uprostred svojho rozsiahleho rozlúčkového turné našiel čas, aby oznámil, že sa lúči aj s Twitterom. "Rozhodol som sa, že už nebudem používať Twitter vzhľadom na ich nedávnu zmenu politiky, ktorá umožní nekontrolovaný rozmach dezinformácií," napísal svoju zrejme poslednú správu na Twitteri.

Elton sa lúči s dlhou a mega úspešnou kariérou posledným turné:

"Celý život som sa snažil používať hudbu na to, aby som spájal ľudí. Napriek tomu ma mrzí, keď vidím, ako sa teraz dezinformácie používajú na rozdelenie nášho sveta," vysvetľoval svoje rozhodnutie. V reakcii na na to mu odpísal aj sám Elon Musk. "Milujem vašu hudbu. Dúfam, že sa vrátite. Je nejaká konkrétna dezinformácia, ktorej sa obávate?" stálo v jeho príspevku v komentároch. Je známe, že Elton John sa dlhodobo otvorene stavia proti nenávistným prejavom a už 20 rokov sa snaží skoncovať s AIDS prostredníctvom svojej nadácie Elton John AIDS Foundation.

Z Twitteru odchádza v čase, keď ten naďalej zostáva v centre viacerých kontroverzných, najmä však antisemitských príspevkov Kanyeho Westa a Kyrieho Irvinga, ktoré kritizovala aj mnohí ďalší. Medzi známe osobnosti, ktoré opustili Twitter, patria Whoopi Goldberg, Jim Carrey, či Gigi Hadid s jej poznámkou, že je to "žumpa nenávisti a bigotnosti". Ešteže sú aj iné sociálne siete, a tak sa svet, našťastie, nezrúti.

Najčítanejšie