Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kanye ide ku dnu! Firmy s ním rušia spoluprácu, mažú jeho hudbu, dokonca ho vyviedli z budovy!
Zdielať na
Hudba

Kanye ide ku dnu! Firmy s ním rušia spoluprácu, mažú jeho hudbu, dokonca ho vyviedli z budovy!

Archívna reportáž

Po tom, čo bol zjavne psychicky nevyrovnaný raper Kanye West, najnovšie len Ye (45), začiatkom tohto mesiaca kritizovaný za to, že si počas prehliadky jeho kolekcie na parížskom týždni módy obliekol tričko s nápisom "White Lives Matter", teda "Na životoch bielych záleží", sa v jeho živote začalo všetko rúcať. Neskôr pridal na Instagram a Twitter aj antisemiské poznámky, za čo ho tam zablokovali. Postupne od neho dávajú ruky preč aj veľké spoločnosti a zastavujú predaj jeho výrobkov, ba aj jeho hudby. Kanye tým prichádza o veľkú časť jeho zhruba miliardového majetku.

​V západnom svete, najmä v USA, kde sa čoraz viac stupňujú rasové nepokoje, vyzerá afroameričan Kanye West, akoby sa pomiatol. Nielen provokatívny nápis na tričku, ale aj zvláštne vyjadrenia na sociálnych sieťach ľudí poriadne vytočili, a nielen ich. Krátko po ich uverejnení prišiel o niekoľko významných obchodných zmlúv. Z Apple Music bol odstránený jeho Essentials Playlist, čo naznačuje, že tento streamovací gigant s ním prerušuje vzťahy. A to rozhodne nie je jediná spoločnosť či firma, ktorá dáva od superhviezdy ruky preč.

Majetok otca štyroch detí sa po ukončení lukratívnych zmlúv a spolupráce s viacerými značkami ako sú Adidas, Balenciaga a GAP či talentová agentúra CAA a ďalšie, mal prepadnúť pod miliardu dolárov. Pochopiteľne sa nedá tolerovať, že sa Kanye v poslednom čase neadekvátne vyjadroval na adresu Židov, a tiež urazil hrubým výrazom prezidenta Bidena.

Z miliardového majetku značne ubúda:

​Vo vyhlásení GAP sa uvádza: "Antisemitizmus, rasizmus a nenávisť v akejkoľvek podobe sú neospravedlniteľné a v súlade s našimi hodnotami sa netolerujú." Podobne sa vyjadril aj Adidas, keď raperove komentáre označil za "neprijateľné, nenávistné a nebezpečné, porušujúce hodnoty spoločnosti, ktorými sú rozmanitosť a inklúzia, vzájomný rešpekt a spravodlivosť." West vlastní značku Yeezy, ale Adidas mu platí nemalý ročný licenčný poplatok za predaj jeho výrobkov.

Elon Kanyemu obnovil profil na Twitteri so slovami "Vitaj späť, priateľ môj":

TMZ tvrdí, že sa Kanye West snažil nájsť novú spoločnosť, ktorá by zastupovala jeho líniu tenisiek. V stredu ráno sa mal objaviť v hlavnej kancelárii spoločnosti Skechers na Manhattan Beach v LA, hoci jeho stretnutie s vedením nebolo naplánované. "Vzhľadom na to, že Ye prišiel bez ohlásenia a bez pozvania a nakrúcal tam bez povolenia, dvaja vedúci pracovníci spoločnosti Skechers ho po krátkom rozhovore vyviedli spolu s jeho partiou z budovy. Spoločnosť neuvažuje a nemá v úmysle spolupracovať s Westom. Odsudzujeme jeho nedávne poznámky a netolerujeme antisemitizmus ani žiadnu inú formu nenávistných prejavov," povedali jednoznačne a je len málo pravdepodobné, že nejaká iná firma by to spravila inak. Westa môže tešiť len to, že aspoň najväčšia streamovacia spoločnosť Spotify sa nateraz rozhodla, že jeho hudbu ponecháva a rovnako Elon Musk mu reaktivoval jeho profil na Twitteri. Azda sa Kanye poučil...

Pre ženu

Najčítanejšie