Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pohreb Mira Žbirku má dátum, TAKTO to bude vyzerať! Jeho manželka Katka zdieľala aj bolestnú správu...
Zdielať na
Hudba

Pohreb Mira Žbirku má dátum, TAKTO to bude vyzerať! Jeho manželka Katka zdieľala aj bolestnú správu...

Ešte stále sa mnohí zdráhajú uveriť tomu, že spevák, ktorého mal ako jednu z mála hviezd rád asi každý, či už pre jeho tvorbu, alebo nesmierne charizmtickú a sympatickú osobnosť, už nie je medzi nami. Miroslav Žbirka odišiel na večnosť v stredu, 10. novembra. Aktuálne už zverejnili aj dátum, kedy sa s ním najbližší, ale aje verejnosť, budú môcť naposledy rozlúčiť.

Hoci správa na instagramovom profile Mira Žbirku v polovici októbra, keď priznal, že leží v nemocnici so zákernou baktériou a prosil fanúšikov o energiu, všetkých poriadne vydesila, určite nikomu ani nezišlo na um, ako sa to skončí. Veľa informácií o jeho zdravotnom stave nebolo, len jeho manželka Kateřina naznačila, že ide o rezistentnú baktériu, neskôr dodala, že Meky bojoval s opakovanými zápalmi pľúc. A ten ostatný sa mu stal osudným.

V stredu podvečer sa na Slovensku, ale aj v Česku, akoby zastavil čas. Nikto nemohol veriť správe, ktorá sa šírila sociálnymi sieťami a internetom ako oheň. Podhľad na profil Mira Žbirku s komentárom s istou dávkou čierneho humoru ľudí zneisťoval, či nejde o ďalší Mekyho fórik. Žiaľ, nešlo.

Na Mekyho sa viažu spomienky bezpočtu ľudí, bol stálicou v srdciach viacerých generácií:

​Nedokáže sa s tým vyrovnať verejnosť, čo potom Mirovi najbližší. Jeho manželka Katka, životná láska, ktorá pri ňom stála 33 rokov až do poslednej chvíle, našla spôsob, ako skúsiť prežiť tú bolesť. "Som pripravená Mekyho plány dotiahnuť, ako si prial (dal mi k tomu sám inštrukcie). Inšpirovala ma pani Marie Stýpková svojím 'robím, akože je' (David, jej syn). Takže: Robme, akože Meky je," opísala statočne Kateřina jeden zo spôsobov, ako sa vyrovnať so stratou a nezabudla pritom poďakovať všetkým za prejavenú sústrasť. David, ktorého spomenula v texte, bol český muzikant Davidovi Stýpka, ktorý v januári ako 41-ročný zomrel na rakovinu a jeho mama sa s tou bolesťou skúsila takto vysporiadať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Ďalšia správa na profile zosnulého Mekyho informuje, že posledná rozlúčka bude 19. novembra o 14:00 v Prahe, vo Veľkej obradnej sieni strašnického krematória. Pre slovenských fanúšikov je to iste obrovský hendikep, aj vzhľadom k obmedzeniam pri prechode hraníc, no priamo do sály by sa aj tak nikto nedostal. Vyriešili to inak. "Z dôvodu platných nariadení bude vstup na rozlúčku umožnený len pozvaným osobám. Verejnosť sa bude môcť s Mekym rozlúčiť v priestore pred obradnou sieňou, kde bude umiestnená kondolenčná kniha. Prenos z obradu bude zabezpečený prostredníctvom obrazoviek a priameho vysielania na oficiálnom facebookovom profile Mira Žbirku," stojí v oficiálnej správe a informácia prináša pre fanúšikov aspoň trochu potešujúcu správu v tomto smútku - že sa budú môcť poslednej rozlúčky zúčastniť virtuálne.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Súvisiace články

Najčítanejšie