Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ivana Gottová musela spraviť opatrenia! TOTO si Karel rozhodne nezaslúžil!
Zdielať na

Ivana Gottová musela spraviť opatrenia! TOTO si Karel rozhodne nezaslúžil!

Archívna reportáž

Ľudská chamtivosť nemá zrejme žiadne medze. Niektorí jedinci dokonca nemajú problém kradnúť aj predmety z hrobov na cintoríne. Vie o tom svoje aj vdova po Karlovi Gottovi (†80), Ivana Gottová. Tá sa rozhodla spraviť opatrenie, aby aspoň čiastočne ochránila miesto posledného odpočinku svojho zosnulého manžela.

Na pražských Malvazinkách, kde má hrob aj Karel Gott či Eva Pilarová (†80), ale aj ďalší známi zosnulí českí umelci a iné významné osobnosti, sa rozmohli krádeže. Z náhrobku Gotta ukradli len za posledné týždne pozláteného slávika z keramiky, kamienok s namaľovanou včielkou Majou, či rôzne sviečky. Aj preto už radšej vdova po Gottovi zabezpečila pred krádežou sviečky lampášik malým zámkom, píše portál Blesk.cz.

Keramický zlatý slávik mal symbolicky dohliadať na hrob Gotta, ale niekomu sa asi veľmi zapáčil a zobral si ho preto ako suvenír. Správa cintorína po tejto krádeži požiadala Mestskú políciu Prahy 5 a Políciu ČR o zvýšenie hliadkovej činnosti na malvazínskom cintoríne, najmä pri hroboch so slávnymi menami. 

Takmer tri mesiace pracoval majster kamenár na náhrobku zosnulého Karla Gotta:

​Šanca, že sa zvýšením počtu policajných hliadok nebudú kradnúť veci z cintorínov ďalej, je však veľmi malá. "Osemhektárový cintorín s trinásťtisícmi náhrobkov nie sme schopní bez kamerového systému zabezpečiť," oznámila hovorkyňa pražskej správy cintorínov Oldřiška Dvořáková. Samozrejme, že sa nejedná len o hroby slávnych. Krádežiam sú vystavené aj náhrobky zosnulých z radov bežného obyvateľstva. Ich pozostalí už zväčša rezignovali a radšej na náhrobky nič vzácnejšie neumiestňujú, čo však v prípade slávnych zosnulých ich priaznivci stále robia. "Pani Ivana Gottová neplánuje vec riešiť s políciou, pretože nevykradli hrob, ale drobnosti na ňom. Stále verí v ľudskú slušnosť a úctu k zosnulým," prehlásila hovorkyňa rodiny Aneta Stolzová po prvých krádežiach.

Zlatý slávik na hornom okraji náhrobku už chýba:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency)

Vdovec po zosnulej Eve Pilarovej, Ján Kolomazník (68), sa zas v marci sťažoval, že z jej hrobu zmizla zhruba 30 cm vysoká soška anjela s mačkou v náručí, ako aj ďalšia mačka, ktorú vedľa umiestnil on sám. Ale nielen hroby na Malvazinkách sú postihnuté krádežami. "Bohužiaľ, musíme konštatovať, že sa nejedná o ojedinelý jav a deje sa na našich cintorínoch pomerne často," prezradila na doplnenie hovorkyňa pražskej správy cintorínov. Bez kamerového systému to podľa nej nepôjde, ako sa predtým vyjadrila. Hoci predstava, že zosnulí a ich pozostalí nebudú mať zaslúžený pokoj ani na cintorínoch, a musia ich sledovať kamery, je pomerne znepokojivá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie