Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čo hudobník, to HVIEZDA. Gypsy Jazz Festival prvýkrát potrvá dva dni
Zdielať na

Čo hudobník, to HVIEZDA. Gypsy Jazz Festival prvýkrát potrvá dva dni

Archívna reportáž

Jedno z najstarších bratislavských divadiel vás 6. – 7. decembra 2019 prenesie na miesto plné magických melódií a improvizácií. Milo Suchomel a Divadlo Aréna pozývajú na ôsmy ročník Gypsy Jazz Festivalu.

"Tento rok bol bohatý a priniesol nové zaujímavé projekty. Ide o ôsmy ročník a teším sa, že festival stále viac získava na obľúbenosti a má čo ponúknuť. Preto sme sa rozhodli program rozložiť na dva dni," hovorí organizátor festivalu Milo Suchomel. 

S dcérou Cigánskych Diablov

Jedno z najzvučnejších mien festivalu je Justin Faulkner, americký bubeník, ktorý už vo svojich trinástich rokoch hrával s jazzovými legendami z celého sveta. 

Český hudobník a multiinštrumentalista Jiří Stivín ukáže svojimi improvizáciami a dynamickými prechodmi majstrovstvo medzi žánrami. Živelnosť na pódiu zažijeme aj vďaka vystúpeniu syna legendy Jána Berkyho-Mrenicu mladšieho.

Husľový virtuóz a primáš pokračuje v šľapajách otca, ktorý sa preslávil po celom svete. Divoké rytmy doplní arménska speváčka Karin Sarkisjan. Ako ladí jazz a cigánska hudba predvedie aj 19-ročná Vanessa Šarközi, dcéra Cigánskych Diablov.

Ďalším svetoznámym menom, ktoré podčiarkne exkluzivitu ôsmeho ročníka, je Tineke Postma. Držiteľka dvoch Grammy, holandská popredná saxofonistka a skladateľka objavovala jazz v New Yorku. Koncertuje aj nahráva po boku legiend a patrí medzi svetovú jazzovú špičku.  

V jednom z najstarších divadiel

Dôkazom, že aj Slovensko dalo jazzovému svetu kvalitných hudobníkov, bude aj vystúpenie Petra Lipu. Svoje improvizácie predvedie aj samotný organizátor, jeden z najlepších jazzových sólistov, Milo Suchomel. V atmosfére festivalu pokrstí svoj nový album Milo Suchomel Orchestra: From My Colours.

Novinkou, ktorá tento rok osvieži a možno aj roztancuje návštevníkov, je projekt s názvom Šalefuky. V tomto zoskupení sa líder Milo Suchomel snaží prepojiť rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. 

Vypočujte si umenie Mila Suchomela:

Tradíciou Gypsy Jazz Festivalu býva veľký orchester pod vedením Mila Suchomela a ani tento rok nebude výnimkou. Ako sólisti sa predstavia bubeník Martin Valihora, speváčka Ivana Bagová a Kristína Mihaľová. Speváčky doplní aj mama organizátora, Lýdia Suchomelová.

Už tradične sa festival odohrá v jednom z najstarších bratislavských divadiel Aréna 6. – 7. decembra 2019. 

Pozrite si zábery z vlaňajšieho festivalu:

Súvisiace články

Najčítanejšie