Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odišiel mimoriadny človek, šľachtic medzi umelcami
Zdielať na

Odišiel mimoriadny človek, šľachtic medzi umelcami

Hudobný svet dnes obletela mimoriadne smutná správa. Správa, ktorú si nik nechcel prečítať. Spevák a legenda medzi umelcami, Karel Gott, podľahol zákernej leukémii. Stalo sa tak tesne pred polnocou. Bola pri ňom manželka a dve malé dcéry.

Spevák Karel Gott zomrel vo veku 80 rokov. Podľahol zákernej leukémii. Stalo sa tak v obklopení najbližšej rodiny, manželky Ivany a dcér Charlotte Elly a Nelly Sofie. 

Nepochybne sa tento deň zapíše tými najčiernejšími písmenami do československej kroniky umenia. 

Český premiér Andrej Babiš vláde navrhol štátny pohreb so všetkými poctami vrátane dňa štátneho smútku, píše iDnes. Kardinál Dominik Duka nevylúčil poslednú rozlúčku v Katedrále sv. Víta v Prahe. 

O štátnom pohrebe obyčajne rozhoduje parlament, vláda, alebo najvyšší ústavní činitelia. Posledný štátny pohreb mal bývalý prezident Václav Havel v roku 2011. 

​Zanechal po sebe mnoho

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu.

Pozrite si reportáž:

Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967.

Počas kariéry vydal viac než 100 albumov. Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávkach Z pekla štěstí 2 (2001) alebo Keď draka bolí hlava (2018).

Gott je držiteľom 42 Zlatých slávikov, viacerých cien Týtý, Zlatých a Platinových platní a ceny Zlatá ihlica. Počas svojej speváckej kariéry absolvoval množstvo koncertov v Európe, USA, Kanade, Číne, Austrálii či Japonsku a hosťoval v stovkách televíznych šou doma aj v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie