Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dara obeťou domáceho násilia! Chce o tom hovoriť nahlas
Zdielať na

Dara obeťou domáceho násilia! Chce o tom hovoriť nahlas

Archívna reportáž

Kampaň "Každá piata žena" pred pár rokmi výrazne zdvihla povedomie verejnosti o domácom násilí. Na Slovensku sa dokonca tradujú nemiestne vtipy o tom, ako "udrieť ženu je ako kvetinu pohnojiť". Nie je to ani trochu žartovné, naopak, je to po každej stránke nevhodné a kruté.

O vážnej téme domáceho násilia, ktoré neustále znášajú tisíce žien na Slovensku, sa rozhodla hovoriť nahlas aj Dara Rolins. Lepšie povedané, zaspievať.

Album ETC je na svete už dva roky, klipy ale pribúdajú len postupne. Najnovším prírastkom je videoklip k piesni Od zajtra. Vôbec nejde o vtipnú, akčnú, ani sexi záležitosť. Téma piesne je veľmi vážna.

"Má pre mňa hlbší význam. V obsahu, pocite a téme, ktorej sa v nej venujem. Nie je to nič, pri čom máte potrebu sa usmievať, prežívať emócie šťastia," hovorí Dara na Instagrame o pesničke, v ktorej si nechala zviazať ruky, aj zapchať ústa.

Spieva o všetkých oblastiach násilia, ktoré ženy po celom svete zažívajú. "Je to ako keď zatnete do niečoho tuhého. Na téme domáce násilie' nie je totiž nič pekného. Napriek tomu som o ňom chcela hovoriť. Upozorniť, zviditeľniť jeho rozsah, následky," vysvetľuje svoje ušľachtilé zámery Dara.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nech sa páči:)??. Ďalší videoklip z albumu ETC je na svete. Tentokrát na pesničku OD ZAJTRA. Aj ona má pre mňa hlbší význam...V obsahu, pocite a téme, ktorej sa v nej venujem. Nie je to nič, pri čom máte potrebu sa usmievať, prežívať emócie šťastia, ktorých sprostredkovanie považujem mimochodom za svoje najväčšie privilégium a talent. V tomto prípade je to ako keď zatnete do niečoho tuhého. Na téme “domáce násilie” nie je totiž nič pekného. Napriek tomu som o ňom chcela hovoriť. Upozorniť, zviditeľnit jeho rozsah, následky... Krutosť, ktorá je v niektorých ľuďoch, na druhej strane bezradnosť a utrpenie tých druhých... Zaslúžia si našu pozornosť aj empatiu! Ďakujem, že som súčasťou kampane, ktorá má v popise a v pláne otvoriť oči aj srdcia a ponúknuť riešenie a pomoc ľuďom, ktorí sa stali obeťami domáceho násilia?❤? Pesnička OD ZAJTRA, video vonku práve teraz? @majomartaus @djwich Čekuj môj FB, alebo rovno youtubový kanál...#ODZAJTRA #nebuďObeťou #branitSaOplati

Príspevok, ktorý zdieľa Dara Rolins (@dararolins_vermi),

Bitky, znásilnenia, otroctvo, manipulácie, urážky - s tým všetkým sa musia ženy vyrovnávať, neraz pri tom trpia aj deti. "Krutosť, ktorá je v niektorých ľuďoch, na druhej strane bezradnosť a utrpenie tých druhých. Zaslúžia si našu pozornosť aj empatiu," hovorí speváčka, ktorá, našťastie, podobne krutú skúsenosť nemá. 

Veľmi citlivo reagujú na nový klip aj Dariny fanúšikovia na Instagrame. "Nechcela som plakať, ale nešlo to," píše jedna. Ďalší fanúšik je rovnako dojatý: "Nenachádzam slov, ...slzy v očiach". "Mám v očiach slzy, viem, o čom je reč," priznáva smutnú skúsenosť iná žena. "Vďaka, Dara. Pomôžeš mnohým ženám, aby sa zobudili," vyjadrila nádej ďalšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie