Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Československé hviezdy hudobného neba vystúpia na jednom pódiu
Zdielať na
Hudba

Československé hviezdy hudobného neba vystúpia na jednom pódiu

Zdroj: Facebook

Benefičný galakoncert zložený z najväčších filmových a muzikálových hitov ovládne 7. novembra Bratislavu. Megahudobná show „OD LADY CARNEVAL K DRACULOVI“ sa uskutoční na počesť ikon československej hudobnej a muzikálovej scény, hudobného skladateľa Karla Svobodu a režiséra Jozefa Bednárika.

Na počesť ikon českej a slovenskej hudobnej a muzikálovej scény, hudobného skladateľa Karla Svobodu a režiséra Jozefa Bednárika, sa uskutoční pod záštitou Nadácie Kvapka nádeje a Nadácie Jozefa Bednárika koncert s názvom Od Lady Carneval k Draculovi. Siedmeho novembra si budú môcť veľkolepú šou vychutnať fanúšikovia v Bratislave.

Podujatie sa uskutoční pri príležitosti nedožitých 80. narodenín Svobodu a piateho výročia od úmrtia Bednárika, osobností, ktoré významnou mierou ovplyvnili vývoj hudobnej a divadelnej scény.

Na jednom pódiu sa stretnú Helena Vondráčková, Leona Machálková, Daniel Hůlka. "Karel Svoboda bol môj muzikálový otec. Strávili sme spolu veľa času. Boli sme výborní kamaráti, bol výnimočným človekom. Taký na svete neexistuje," povedal spevák.

"Jožko bol veľký človek. Všetko ma naučil Béďo. Myslím si, že je nenahraditeľný. Obaja zomreli zbytočne skoro," dodal.

Ďalej to budú Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj Bača, Martin Chodúr a tanečná formácia CreDance.

"Máte sa na čo tešiť. Budeme spievať krásne skladby, ktoré určite všetci poznajú," povedala Nela Pocisková v pozvánke.

Hudobné čísla budú sprevádzané symfonickým orchestrom a kapelou, svetelnými efektmi a scénickým tancom.

​​Večer bude rozdelený do troch celkov. Prvá, približne 30 minútová časť, bude venovaná populárnym piesňam a hitom Karla Svobodu.

Druhý 40 minútový blok sa zameria na filmovú a televíznu hudobnú tvorbu.

Tretia a najväčšia časť v rozsahu 60 až 70 minút prinesie muzikálovú tvorbu Karla Svobodu s dôrazom na jeho spoluprácu s režisérom Jozefom Bednárikom.

Kultový v celej Európe

​Karel Svoboda tvoril pre najväčšie hviezdy hudobnej scény v Československu na čele s Karlom Gottom, pre ktorého zložil viac ako osemdesiat hitov.

Legendárne sú jeho melódie k filmom Soľ nad zlato, Z pekla štěstí, Což takhle dát si špenát, Ako sa budia princezné a Tři oříšky pro Popelku.

V celej Európe sa kultovou stala aj jeho hudba k seriálom Včielka Maja, Cirkus Humberto, Tao Tao, Létající Čestmír, Pinocchio, Návštěvníci, Kačenka a strašidla. Nezabudnuteľnými zostanú úspešné muzikály Dracula, Noc na Karlštejně a Monte Cristo.

Nezabudnuteľný malý veľký muž

Jozef Bednárik režíroval mnoho úspešných muzikálových, operných, činoherných, ale aj baletných predstavení na Slovensku, Čechách a v zahraničí. Medzi jeho najúspešnejšie činoherné inscenácie sa zaradili významné hry medzi inými Titus Andronicus, Meštiak šľachticom, Dom Bernardy Alby či Jarné prebudenie.

Preslávil sa aj naštudovaním najznámejších operných diel Don Giovanni, Don Carlos, Carmen  alebo Turandot.

​Legendárne zostávajú jeho muzikálové skvosty Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Kabaret, Adam Šangala, Klietka bláznov, Donaha!, a aj Fidlikant na streche.

Súvisiace články

Najčítanejšie