Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Karel Gott dnes oslavuje narodeniny, odišiel s rodinou do zahraničia
Zdielať na

Karel Gott dnes oslavuje narodeniny, odišiel s rodinou do zahraničia

Archívna reportáž

Dnes je tomu 79 rokov, čo sa narodil najslávnejší český spevák, maestro Karel Gott.

"Pán Gott oslávi narodeniny s rodinou v zahraničí," povedala pre Aha jeho hovorkyňa Aneta Stolzová.

Gottovci sa majú nachádzať na Malorke, kam ich pozvala stavebná firma, ktorá vlani rekonštruovala ich vilu na Bertramke.

​V živote dostal Slávik množstvo prekrásnych darov. Tie najcennejšie boli dva, a to, keď mu jeho kolegovia zo šoubiznisu zaspievali k 60. a 70. narodeninám jeho hity.

Oba koncerty vymyslel Gottov manažér František Janeček. 

​Keď mal sedemdesiatku, v prvej rade sedela jeho manželka Ivana a Gottove dve najstaršie dcéry Dominika a Lucie. Charlotte a Nelly zostali doma, na koncert boli vtedy ešte príliš malé.

Dnes sú z nich šikovné dievčatá, ktoré nedávno v Bratislave vystúpili po boku slávneho otca. Pozrite si archívnu reportáž:

​Karel Gott vyučený elektrikár. Začiatok jeho kariéry sa viaže k roku 1958, kedy sa prihlásil do speváckej súťaže. U poroty operný lyrický tenor oproti hlasom z tej doby na plnej čiare prepadol, ale vyvolal záujem publika.

Pre neprestávajúce ohlasy ľudí sa porota rozhodla, že dá nakoniec Gottovi angažmán v jednej kaviarni v Prahe. Neskôr začal študovať operný spev na Pražskom konzervatóriu.

Jeho popularita stúpa už od roku 1960. O dva roky neskôr ho prijala k sebe úspešná hudobná firma Supraphon a za rok 1963 dostal prvého Zlatého slávika. V nemecky hovoriacich krajinách Karlovi Gottovi pripísali titul Zlatý hlas z Prahy alebo Sinatra Východu. Od tých čias patrí Gott medzi uznávaných a úspešných spevákov aj v zahraničí.

​Na scéne pôsobí viac ako 50 rokov, vlastní okolo 60 zlatých platní, 2 strieborné platne, 7 diamantových platní. Počas svojej kariéry predal viac ako 135 miliónov nosičov, vydal okolo 400 platní, nahral viac ako 2600 piesní z toho okolo 300 duetov, hlavne s Helenou Vondráčkovou a Luciou Bílou. 

Je taktiež najbohatšou česko-slovenskou celebritou a jeho majetok sa odhaduje na viac ako 900 miliónov českých korun.

V máji vydal najnovší album s názvom Tá pravá.

Súvisiace články

Najčítanejšie