Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Mariah Carey priznala psychické problémy, roky trpí bipolárnou poruchou
Zdielať na

Mariah Carey priznala psychické problémy, roky trpí bipolárnou poruchou

Archívne video

Americká speváčka a herečka Mariah Carey trpí bipolárnou afektívnou poruchou. Poruchu jej prvýkrát diagnostikovali v roku 2001. Liečbu však podľa jej slov vyhľadala nedávno, po pár najťažších rokoch, ktoré zažila.

"Donedávna som žila v popieraní a izolácii a v nepretržitom strachu z toho, že ma niekto odhalí. Bolo to veľmi ťažké bremeno a už som ho nemohla so sebou ďalej niesť. Vyhľadala a dostala som liečenie, obklopila sa pozitívnymi ľuďmi a dostala som sa späť k tomu, čo milujem - písaniu piesní a tvorbe hudby," povedala Mariah Carey.

V súčasnosti podstupuje terapiu a berie lieky. Hviezda bojuje s bipolárnou afektívnou poruchou typu II, ktorá zahŕňa depresívne epizódy a hypomániu - epizódu, ktorá je menej vážna ako mánia v prípade bipolárnej afektívnej poruchy typu I, ale môže spôsobiť podráždenosť, nespavosť či hyperaktivitu.

​Carey si podľa jej slov dlho myslela, že trpí nespavosťou.

Osamelá a smutná

"Nebola to však normálna nespavosť, neležala som a nerátala ovečky. Pracovala som a pracovala a pracovala. Bola som podráždená a v neprestajnom strachu, že sklamem ľudí. Ako vyšlo najavo, prežívala som istú formu mánie. Časom by som to už nezvládla. Cítila som sa osamelo a smutne," uviedla speváčka. Dnes sa cíti dobre a už jej nerobí problém hovoriť o jej boji s poruchou.

"Dúfam, že sa raz dostaneme na stavu, keď ľudia, ktorí prechádzajú niečím osamote, nebudú stigmatizovaní. Môže to byť neuveriteľne izolujúce. Nemusí vás to definovať a ja odmietam, aby ma to definovalo alebo ovládalo," dodala.

Vypočujte si jej najväčšie hity:

;list=PLEB34410B67CCA932

;index=3&list=PLEB34410B67CCA932

;list=PLEB34410B67CCA932&index=7

;list=PLEB34410B67CCA932&index=9

;index=8&list=PLEB34410B67CCA932

Súvisiace články

Najčítanejšie