Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od rozladeného piana do slávnej Carnegie Hall. Čech si plní životný sen
Zdielať na

Od rozladeného piana do slávnej Carnegie Hall. Čech si plní životný sen

Český pianista Tomáš Kačo pochádza z mimoriadne skromných pomerov. Dopracoval sa však až k diplomu na prestížnej hudobnej univerzite Berklee v Bostone. Dnes si plní ďalší sen. Vystúpi v legendárnej Carnegie Hall v New Yorku.

Sólový koncert Tomáša Kača má podtitul Cigánska duša. Prípravy na koncert prebiehajú priamo v New Yorku, píše Český rozhlas.

"Doma sme mali staré, rozladené a polorozbité piano. Pamätám si, ako mi otec vždy rúžom robil bodku, aby som sa vedel orientovať. Ako sa všetci na hudobných školách učia, že prvá nota je C, otec ma učil, že prvá nota je A," popísal Tomáš svoje začiatky.

​Svoje nadanie podoprel obrovskou vôľou a tvrdohlavosťou a po úspechu v Prahe urobil ďalší krok, hoci na neho nemal peniaze. 

Zvládol prijímacie skúšky do Bostonu a za pomoci českých mecenášov dostal americkú šancu. Jeho rómsky pôvod je za veľkou mlákou vnímaný ako prednosť, ktorá mu dala priestor v slávnej koncertnej sieni.

Vypočujte si umenie Tomáša Kača:

"Do Carnegie Hall idem prezentovať sám seba. Zahrám niečo, čo nie je rómske, ani české, ani klasické, ani jazzové. Nemá žiadnu škatuľku. Nebolo by teda fér, keby som povedal, že som reprezentant rómskej hudby alebo Českej republiky," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie