Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Americká hudobná akadémia dnes rozdá Grammy
Zdielať na

Americká hudobná akadémia dnes rozdá Grammy

Archívna reportáž

Nedeľná noc bude patriť odovzdávaniu hudobných cien Grammy. Ceremoniál sa bude konať v newyorskej Madison Square Garden a sprevádzať ním bude už po druhý raz anglický herec a moderátor James Corden (39).

Najviac cien americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied môže v 60. ročníku získať americký rapper Jay Z, ktorý si na konto pripísal dovedna osem nominácií.

Štyridsaťosemročný rodák z New Yorku sa so štúdiovkou 4:44 (2017) uchádza o najprestížnejšie ocenenie za album roka a trofej tiež môže získať v kategóriách Nahrávka roka, Skladba roka či Najlepší videoklip. Manžel speváčky Beyoncé je okrem toho nominovaný v každej rapovej kategórii.

O jednu nomináciu menej si na konto pripísal Kendrick Lamar, ktorý sa rovnako uchádza o cenu vo všetkých rapových kategóriách a so štúdiovkou Damn bojuje aj o cenu za album roka. Päticu nominovaných v tejto kategórii dopĺňajú nahrávky "Awaken, My Love!" (2016) od Childish Gambina, Melodrama (2017) od Lorde a 24K Magic (2016) od Bruna Marsa, ktorého nominovali celkovo šesťkrát.

Piesňou roka sa okrem Jay Z-ho skladby 4:44 môžu stať aj Despacito od Luisa Fonsiho, Daddy Yankeeho a Justina Biebera, Issues od Julie Michaels, 1-800-273-8255 od Logica, Alessie Cary a Khalida a That's What I Like od Bruna Marsa. Despacito je spoločne s piesňami Redbone od Childish Gambina, The Story Of O.J. od Jay Z, Humble od Kendricka Lamara a 24K Magic od Bruna Marsa nominované za Nahrávku roka. O cenu pre najlepšieho nováčika sa uchádzajú Alessia Cara, Khalid, Lil Uzi Vert, Julia Michaels a SZA.

V kategórii Najlepší popový vokálny album sa stretli Coldplay, Lana Del Rey, Imagine Dragons, Kesha, Lady Gaga a Ed Sheeran. Cenu za najlepší tanečný/elektronický album si prevezme Bonobo, Kraftwerk, Mura Masa, Odesza alebo Sylvan Esso.

O trofej za najlepší rockový album sa uchádzajú Mastodon, Metallica, Nothing More, Queens of the Stone Age a The War on Drug. Medzi r'n'b interpretmi sú to zas Daniel Caesar, Ledisi, Bruno Mars, PJ Morton a Musiq Soulchild. Okrem spomínaných Jay Z-ho a Kendricka Lamara bojujú o sošku za najlepší album v žánri rap aj Migos, Rapsody a Tyler, the Creator. Akadémia udelí ceny aj v ďalších kategóriách. 

Počas večera vystúpia Lady Gaga, Pink, Bruno Mars, Rihanna, Kendrick Lamar, U2, Elton John, Miley Cyrus, Sam Smith alebo Sting. Na ceremoniáli tiež vzdajú poctu legendárnym tvorcom muzikálov Andrewovi Lloydovi Webberovi a Leonardovi Bernsteinovi. Dvojnásobná držiteľka Grammy Patti LuPone si zopakuje svoje vystúpenie z galavečera v roku 1981, keď zaspievala pieseň Don't Cry For Me Argentina z muzikálu Evita, a muzikálový herec Ben Platt zase predstaví klasiky z muzikálu West Side Story.

Prehľad nominácií na ceny Grammy v hlavných kategóriách

Album roka:
Childish Gambino - "Awaken, My Love!"
Jay Z - 4:44
Kendrick Lamar - Damn
Lorde - Melodrama
24K Magic - Bruno Mars

Pieseň roka:
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
Jay Z - 4:44
Julia Michaels - Issues
Logic feat. Alessia Cara & Khalid - 1-800-273-8255

Bruno Mars - That's What I Like

Nahrávka roka:
Childish Gambino - Redbone
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
Jay Z - The Story Of O.J.
Humble - Kendrick Lamar

Bruno Mars - 24K Magic

Najlepší nováčik roka:
Alessia Cara
Khalid
Lil Uzi Vert
Julia Michaels
SZA

Súvisiace články

Najčítanejšie