Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zomrel legendárny český pesničkár
Zdielať na
Hudba

Zomrel legendárny český pesničkár

Po dlhej chorobe vo štvrtok vo veku 70 rokov zomrel Wabi Daněk. Folkový spevák, autor a pôvodnej neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích.

Smutnú správu potvrdila Daněkova rodina. Viac informácií ale neuviedla. 

"Chodil som za ním a posledné dni na tom bol naozaj zle," povedal ČTK Danňkov spoluhráč z projektu Ďáblovo stádo David Landštof. 

Wabi Daněk dlhšiu dobu bojoval so zdravotnými problémemi. V lete musel pre zhoršujúci sa stav zrušiť všetky svoje koncerty. 

Wabi Daněk oslávil sedemdesiatiny tento rok 30. januára. Zlínsky rodák je pre mnohých ikonou českého trampského hnutia. Okrem "Rosy" gitaristu a skladateľa Danka preslávili desiatky ďalších piesní, napríklad Pieseň, čo mne učil november, Nevadí, Fram či Hudsonovho šífy. Je držiteľom troch autorských a dvoch interpretačných Port z kedysi veľmi populárnej súťaže trampské a folkové piesne. Za zásluhy o rozvoj žánri získal v roku 1979 Zlatú Porte. Na konte má viac ako 150 piesní. Až do roku 1983, kedy odišiel "na voľnú nohu", pracoval ako vodič sanitky.

Album Rosa na kolejích, ktoré vyšlo v roku 1984, sa v polovici 80. rokov predalo štvrť milióna kusov. Jeho posledná tvorba sú  albumy Wabi a Ďáblovo stádo z roku 2012 a Wabi a Ďáblovo stádo - Príbehy piesní z roku 2014, na ktoré spolu s kapelou Ďáblovo stádo a s hosťujúcimi Jarkom Nohavicom a Radúzou oživili staré tradicionály.

Súvisiace články

Najčítanejšie